Särskrivningslektion

Jag undervisar i en svenska som andraspråksklass, som är ganska svag. De flesta har inte varit i Sverige i så många år, och alla kämpar med grunderna som att ha stor bokstav, vad kommatecken innebär, vad som menas med skriftspråk. Dessutom har de ett väldigt begränsat ordförråd. Idag tänkte jag att jag skulle lära dem om särskrivning. Jag är nybörjare som sva-lärare, men jag tänkte att en genomgång av särskrivning inte borde skilja sig nämnvärt mot att undervisa en svenskklass i det. Ack vad jag misstog mig. Vi började med att kolla på roliga exempel på internet. Ingen skrattade. Jag började ana ugglor i mossen. Vi började gå igenom exemplen.
 
"Skum tomte". Vad är skum? Vad är en skumtomte? "Student plakat på en timme" Vad betyder plakat? Vadå bild vid studenten? "Ren korv" Jag vet inte vad en ren är! 
 
Och inte nog med att ungarna inte kunde orden, de hörde inte skillnad på mitt uttal heller. Ren korv och renkorv lät som samma sak för dem! Snacka om dödfödd lektion. Det var 75 minuters pina för oss alla. Man vet liksom att det är illa när eleverna försöker jobba för att de tycker synd om läraren. Åh well, bättre lycka nästa gång. Då ska jag kolla igenom mina exempel noga. 
 
 

Kommentarer
Postat av: Mamma/mormor Lena

Låter som lite över kurs 😅

Svar: Hahaha över kurs absolut. Idag körde vi "sammansatta ord". Könsstympning. Sexualdrift. I kid you not.
Lisa

2019-01-19 @ 21:39:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0