Doktor Julie

Samtal kring matbordet. Jag och Kim frågar Jullan vem hon har lekt med under dagen, och vad de lekt.
 
- Vi lekte doktor! 
- Aha! Var du doktor eller patient?
- Jag var doktor och Tilda patient. 
- Vad hade hänt med Tilda? Hade hon brutit benet?
- Nä, hon hade satt en isbit i halsen. 
- Gjorde du Heimlich då? Eller hur fick du upp den?
- Jag skar av henne halsen med en kniv, sen fiskade jag upp isbiten, och sen sydde jag igen halsen. 
 
Hoppas barnet väljer ett annat yrke i framtiden...
 
På tal om fel yrken. Här är Siennas födelsedagstårta. Vi är nog alla rätt lättade att jag inte är konditor.

Lat lärarlama

Efter ett långt och varmt påsklov trodde min kropp och mitt psyke att det var sommarlov, och var inte alls laddade på att börja jobba igen. Som tur var så mjukstartade jag och ett par kollegor lite lugnt med sambedömning av nationella prov. Det innebär att man låser in sig i ett rum någonstans där elever inte kan hitta en- typ hemma hos någon eller i en annan del av byggnaden- med en massa godis och kaffe. Därefter (eller innan om man är effektiv) rättar man alla läs- och hörförståelse prov och frågar varandra vid tveksamheter. Sedan plöjer man igenom uppsats efter uppsats högt, varpå alla rättare säger vad de anser vara betyget i jämförelse med exempeltexterna och kommentarerna i bedömningsanvisningarna. Är ganska lätt i början, ganska kul i mitten- när man börjar bli trött och fnissig- och en form av tortyr i slutet. Utan att avslöja provtemat så kan jag säga att jag idag läst 125 uppsatser om Fortnite. Är antingen sugen på att lära mig spelet eller aldrig höra ett ord om det igen. Men nu är jag i alla fall redo för att återgå till lektioner och undervisning. Typ 8 veckor kvar till sommarlov, och en massa lediga dagar dessförinnan. Känns som att man inte kommer att hinna med något. Undra vad eleverna tycker om att sätta betyg redan nu och sedan leka resten av terminen. Tveksamt om de gillat det. De är ganska ambitiösa. Och jag är ganska tuff. Men vi får nog begränsa bedömningsuppgifterna nu i slutet. Föööönt. Fortsätter vädret vara så här vill jag satsa på uteundervisning. De kan få lära sig rabbla oregelbundna verb utomhus? Eller läsa böcker resten av tiden? Älskar att vara lärare. Man får liksom bestämma allt!
 
Sommarlovsbild från påsklovet

Gris som gris?

Julie har länge frågat om en påläggskorv, som hon gillar. En utan prickar. Vi har köpt hem sort efter sort, men ändå har vi inte hittat den hon vill ha. Igår kom jag på den brillianta idén att ta med ungen till affären. "Här är alla korvar, Julie. Kolla noga så kanske du hittar den du menar." Hon hittade den. Det var skinka.
 
❤ knäppispuff

Sienna 7 år

Min underbara älskade stora tjej fyller 7 år idag! Dags för den årliga frågestunden. 

Vad är din favoritsak att göra om dagarna?
Leka med kompisar!
 
Vad vill du bli när du blir vuxen?
Lärare.
 
Vad är du riktigt bra på?
Att flossa.
 
Vilken är din favoritmat?
Amerikanska pannkakor! (Samma som förra året! Jag håller med. Mums!)
 
Vad får dig att skratta?
När någon annan ser rolig ut eller gör tokiga saker.
 
Vad är du rädd för?
Getingar och bin (håller i sig! Brandlarm är hon också asrädd för, men det vill jag inte påminna henne om).
 
Vem är din bästa vän?
Ohh.. Lou och Amanda (fast hon leker mest med grannen Dunya, eftersom de andra bor i Malmö).
 
Vilken är din favoritfärg?
Ljusblå.
 
Vem vill du gifta dig med när du blir stor?
Vincent (naw! ❤)
 
Har du någon superkraft?
Att lyfta från marken! (Partytrick ala Elliots pappa)
 
Älskade unge. Vild, trotsig, modig, rolig, smart, vacker och helt fantastisk. Kommer att gå långt. 
 

Socialt barn

Att säga att min äldsta dotter är social är en underdrift. Jag förstår varför hon känner att hon inte "har tid" med skolan.
 
Klockan 8- vaknar och ber att få gå till kompis.
Klockan 9- hänger i träd med önskan att någon polare får syn på henne, då elaka modern inte låter henne ringa på hos folk. 
Klockan 10- hänger på lekplatser i jakt på kompis. Får napp.
Klockan 11- hembjuden kompis kommer. De leker. Hittar fler vänner. Är en flock. 
Klockan 14- kompis hem, piper iväg med ny vän. 
Klockan 17- inser att hon har en moder och ringer denna och berättar var hon är. 
Klockan 18 (vilket inte har hänt än, så kalla mig synsk)- missar deadline för hemkomst och moder beger sig på jakt. Fångar lillasyster på vägen. Sienna blir krängt och besviken över att hon måste hem och äta. Ber att få gå ut igen. Får vara ute till 19. Räcker inte. Bråk. Somnar 20, övertrött och skrikande. Vaknar 8 "får jag ringa på Amanda?". 
 
 

Ful grå stolpe

Målar gult uterum vitt. Blir fint. Tänker "hmm.. stolparna hade nog blivit snygga om de varit grå". Målar stolpe grå. Upptäcker att den blir ful och att det var snyggare med träfärgat. Köper ny stolpe. Hyr släp för att få hem eländet. Sågar. Försöker få bort gammal stolpe. Sitter fast med vinkeljärn i staketet. Måste bryta upp staketet. Får loss stolpe. Sätter dit ny. Lagar staketet. Tittar på stolparna. Måste byta ut stolpen bredvid också. 
 
 
Önskar att jag hade kunnat se saker framför mig så att jag kunnat förutse hur den blivit som grå. Hade sparat mig en massa arbete. 

Lovchillande lama

Njuter av lovet för fullt! Och av att ha hus. I Malmö bodde vi på femte våningen, och barnen fick inte ens gå ner på gården själv. Stor gata precis nedanför, lastbil som körde på dagis bredvid våra cyklar, väpnat rån på ica som låg 20 meter bort... mysigt. Men här kan ungarna springa ut och in! De går hem till kompisar själv, ränner mellan lekplatser, hämtar och blir av med sparkcyklar, glömmer jackor och skor och måste letas upp vid måltider. Sånt som man riktigt känner är barndomen. Och jag kan städa, pyssla med huset eller ligga och läsa, utan att ta med dem till en lekplats och rasta dem för att de inte kan gå ut själv. Visst är det mysigt att dra till en lekplats och hänga en timme, men det är rätt skönt att kunna lämna dem när jag ska hem och förbereda maten, utan att förstöra deras lek. Längtar till vi har fixat vägg och uterum. Snart! Sen känner jag att det är dags för sommarlov med bad och staketbygge. Och en massa grillande. Älskar sol. Och lov! Och hus. 
 
Bild från i måndags. Idag är det ännu varmare!

Kallbadarna

Var på kallbadhus igår. Jag, min mamma, en före detta styvsyster till mig, hennes kusin och kusinens mamma. Den ni! Saknade dock Frida, som var sjuk. Vi umgås lite då och då. Men i alla fall, åter till kallbadhuset. Min mamma är van vinterbadare, men ingen av oss andra har gjort det. Så vi var lite nervösa och lite livrädda, för det var 6C i vattnet. Dessutom var väl inte alla bekväma med att sitta nakna och svettiga i en bastu, och sedan bada nakna framför en hög människor. Vi fick dock snabbt komma över det. Vi var nämligen inte ensamma i bastun. Samtidigt som vi kom så kom även en busslast kallbadare från Varberg. 20 kvinnor. Och bastun var inte tom innan de kom. Så vi fick snabbt komma över både fobin över att visa oss nakna samt dö av kallchock, och istället köra nakentetris för att ens hitta en sittplats. Och vi klarade det! Och överlevde badet- två gånger! Firade med skumpa på bryggan. Därefter mötte vi upp före detta styvsysterns mamma, och cyklade alla hem till min mamma. Käkade beställd lax som var asgod och körde igång med vin, drinkar och spel. Klockan 21 drog gänget hem och jag däckade i mammas säng. Nu väntar vi på leverans av barn som ska sova över här inatt. Fyra personer på 44 m2. Not bad! 
 
Fotocred: Magdalena

Vädergudarna bråkar

Jag och Kim renoverar ju lite delar av huset så smått. Nu till våren är vi sugna på att fixa till uterummet. När vi flyttade in var där nämligen gula och bruna väggar... Vi var mer sugna på vitt och grått. Dessutom har vi fått nya fina utemöbler av min moder, som gör sig snäppet bättre i snygga färger än i ett uterum som är en blandning av 80-talet och en översvämmad toalettstol. Så när solen kom fram förra helgen passade vi på att köra igång. Vi målade och målade och målade, och väntade sedan på att det skulle torka så att vi kunde köra strykning två. Eftersom den väntan inte precis är en kvart, utan 12 timmar, så sov vi lite emellan. Och därefter var vi tvugna att gå till jobb. På måndagskvällen hade Sienna gymnastik, och därefter var vi döda. Men på tisdagen skulle det bli klart! Extra viktigt var detta eftersom Sienna ska ha kalas nästa helg, och vi gärna vill dels ha det snyggt då och dels kunna vara i uterummet. Dessutom är jag sådär bekväm med att ha alla utemöbler i köket. Snygga eller ej, de passar inte in i ett redan fullt möblerat rum. Men medan vi på tisdagen gjorde oss klara för en kvällsmålningen så råkade en av oss snegla på en väderapp. Väntas snö. Snö?! På söndagen målade vi i t-shirt. Ni minns det med 12 timmars torktid? En annan hake är att det inte får gå under 3C medan det torkar. Buhuuuu! Så läget är just nu oförändrat på uterumsfronten, och köket är kaos. Jag ska vara borta hela denna helgen, och gästerna kommer klockan 13 på lördag. Why, väderguden, why? Önskar ett mirakel.
 
 
 
 

Ärlighet varar längst

Vid nattning.
 
- Julie, nu är det looov! Ska vi försöka att sova länge imorgon? Och inte väcka mig tidigt? Ta en sovmorgon? 
- No, no, nooooo. (Med trallande tonart)
- Inte? 
- No, no. Jag kommer att väcka dig tidigt. 
- Jaha. Ja.. eh.. godnatt då. 
 
 

Sådär god läsförståelse

Försöker skapa lite läsförståelse -och minimera tusen frågor när boken är slut- när vi läser Micke och Molle. "Så nu har grannarna varsitt litet djur. Tweed har räven Micke, och Amos hunden Molle. Och djuren har blivit vänner. Men när Micke blir stor kommer han att bli vildare och kanske bo i skogen.. Och vad kommer Molle att bli?" 
Sienna utbrister: "en schäfer!". 
Nja.. tror att vi får ta frågorna i slutet istället. 
 
 

Soooooov...

-Sov gott Julie. Godnatt. 
- Mamma, jag vill ha en leksak i sängen! Kan du ta Greta gris till mig?
- Okej. (Börjar rota i plastback)
- Och George? Och föräldrarna?
- Okej. (Rotar vidare)
- Och den andra Greta? 
- Absolut, älskling. (Suck. Leta. Leta.)
- Jag vill gärna ha Vaiana med. 
- Okej. (Kastar nästan ut alla plastfigurer i mitt sökande)
- Och Maui. 
- Är på gång. (Leta. Rota. Gräva)
- Och Belle och Odjuret?
- Nu har jag hittat alla! Varsågod älskling. 
- Nej förresten mamma, jag vill hellre ha barbie.
 
Här får man lust att kasta en kudde i huvudet på ungen. 
Godnatt
 

Tisdagslista

  • Har haft en mycket skön jobbdag. Åttorna är på prao och jag har tillbringat två dagar med att sambedöma nationella. Not bad. 
  • 8 dagar kvar till påsklov!
  • Aw imorgon och vinkväll med Mia på fredag. Ska bli himla trevligt, båda två sakerna.
  • Mejlade el Hefe om jag fick ta ledigt två timmar nästa torsdag, för Siennas utvecklingssamtal. Jag har lite komptid- trots att man som lärare sällan har det. Nemas problemas, sa han. Fööönt. 
  • Boupptäckningen är färdig! Vi fattar fortfarande inte hur vi ska få ut pengarna som vi ärver av pappa, men vi lyckades i alla fall med boupptäckningen. Alltid något.
Chill på altanen igår, innan gympan
 

RSS 2.0