Deppig unge?

Julie inviger sin fotograferingskarriär. 
 
 

Tisdagslista

 • Sienna fick plats på kollo! I sex dagar i sommar ska hon få hänga med jämnåriga i en stuga och hitta på en massa bus. Sååå kul för henne!
 • Gjort två examensintervjuer idag. En till inbokad på onsdag nästa vecka. Sedan är min insamling gjord och jag kan börja skriva!
 • Tre dagar kvar av praktik. Därefter kommer plugg och en massa fix prioriteras. Tex fixa pass.
 • Lite drygt två månader kvar till resan! Yiiipppiiiii!
 • Sagt det innan, men det är värt att nämnas igen- älskar att ungarna älskar dagis. 
Två bad- och dagisälskande tokloppor

Sådär lyckat kvällsbad

Efter ett ytterst kort bad drar Julie ut proppen och låter vattnet rinna ut. Jag frågar henne om hon vill gå upp, vilket hon bestämt nekar till. Jag föreslår då att vi ska sätta tillbaka proppen, vilket hon tar som en otrolig förolämpning. Mitt sista förslag är att hon istället för ett bad ska ha vatten rinnande från kran eller slang. Likvärdigt med om jag bett henne hälla syra på sig, tycker Julie. 
-Men vill du upp då?
-Nä! Bada!
-Men då får vi ta i vatten?
-Nä! 
-Vi måste sätta i proppen?
-Nä!
-Ska du komma upp?
-Nä! Bada.
 
Jag ger upp.
 
 

Kanske inte vinner nåt flickvänpris?

-Vill du att vi ser något tillsammans, eller är det okej om jag hoppar in i ett bad? Frågade jag artigt sambon, där jag stod insvept i ett badlakan med en bok i näven. 
- Alltså, bada du om du vill.. men vi hade ju köpt chips och dipp? Och vi har jättemycket att se. Och sista avsnittet av Innan Du Dör är släppt?
- Jag kan äta chips i badet, om du blandar dippen?
- Eller så badar du bara en timme, så ser nåt ihop sen? Klockan är ju bara 19.
- Ett avsnitt i så fall. Sen måste jag sova!
- Du har inget problem med att vi ställt om klockan i alla fall, suckar sambon uppgivet medan jag glatt traskar in i mitt bad. 
 
Men i ärlighetens namn, han sov 11 timmar inatt. Jag sov bara 9. 
 
Foto från härlig utelek med kompisar idag. Älskar solen!

Härlig dag

Det är vååååååår! Och idag var det sol. Och helg. Mycket trevligt. Jag och ungarna hängde utomhus med min mamma i flera timmar. Älskar att Sienna kan dunkgömme, förresten. Kul att få leka loss på riktigt. 
 
 
 
 
 

Superpersonal

Lyckan när man lämnar ungarna på dagis, och Julie hoppar ur min famn för att snabbt komma till sin älsklingsfröken, medan man hör annan personal skrika "Heeeeej Sienna!" i bakgrunden. Älskar att de får mina barn att känna sig välkomna. Och att ungarna älskar att vara där. 
 
Igår efter kvällsmaten (äntligen ljust!) när ungarna rastade sina sparkcyklar.

Tisdagslista

 
 • Att Kim- om än motvilligt- kör all vabb denna omgången också, då jag inte kan missa praktiken.
 • Ännu en lärare gick med på att ställa upp på intervju. Nice! Behöver bara 2 till.
 • Examenshandledningen gick bra. Fick mycket tips och en del beröm av de jag läser med. Behövdes, då jag känner mig rätt osäker.
 • Gillar verkligen min examinationshandledare. Litar på henne, vilket är skönt.
 • Julie och Siennas kärlek till varandra. Just nu skrattar de loss i badet. Och innan idag, när jag kom hem, sa Julie glatt "hej mamma!", kramade mig, och tittade sedan bakom mig "Sienna?" (Som tyvärr fortfarande var på dagis). Så sött!
Rit- och yatzy-stund. Sienna delade med sig av papper, och lät även Julie slå ett par slag åt henne. Duktig storasyster. 

Lamaklänningar

När Lindex släppte sin lama-kollektion var jag snabb att köpa två klänningar var till mina lamungar. Sienna var lila snabb med att växa ur dem. Hur är det möjligt? Från att ha en storlek jättelänge, till att plötsligt hoppa två steg upp. Hon gjorde likadant vid 92 minns jag. Hoppade liksom över den. Rätt snopet, för det är vad Julie ska ha nu och där finns inte många trasor att ärva. I alla fall, jag köpte givetvis raskt en av lamaklänningarna i nästa storlek till Sienna också. Tyvärr fanns inte den andra kvar i den affären jag var. Hoppas på att stöta på den snart. Stackars Jullan. Hon kommer att vara klädd i lamaklänningar i resten av sitt liv, för alla dessa kommer hon att få ärva. 
 
 
 
 

Vabb igen

Julie är sjuk igen. Kim, den enda av oss med inkomst, måste vabba igen. Jag, som har fullt upp med praktik och extraplugg på dagarna, måste trösta ungen på nätterna. Sienna får ingen uppmärksamhet. Och Julie bara skriker. Ge mig sommar! Och låt de närmsta 2 veckorna gå fort så att jag blir klar med praktiken! 
 
Snorungen passade på att lära sig cykla. I full mundering. Med syrrans skor. Inomhus.

Mina artiga ungar

-Säääänk! (Sienna)
-Kan man säga det på ett trevligare sätt? (Lisa)
-Kan du vara snäll och sänka? (Sienna)
-Bra. (Lisa)
-Akta! (Julie)
-Kan du säga det på ett trevligare sätt? Typ kan du vara snäll och flytta dig? (Lisa)
-Flytta dig! (Julie)
 
Vet inte om det blev bättre...
 
De artiga barnen vid förmiddagens rastning
 
 
 

Siennas önskelista

Jag brukar alltid skriva en önskelista inför ungarnas födelsedagar och jul. Detta året har jag och släktingar alla varit ute i så god tid, så jag tror att allt redan är färdighandlat. Men för att kunna gå tillbaka och kolla vad Sienna hade för intresse och önskningar vid 5 års ålder tänker jag ändå skriva en liten lista. Som då alltså inte behöver läsas av... någon. 
 
Jag och Kim har köpt Elsa och Anna-gosedjursdockor, som jag anar är mycket större än de Sienna önskade sig och dessutom har de inte på sig pyjamasarna som hon ville att de skulle ha. Men vad sjutton. Jag försökte? Vi har även beställt tre stycken enkla lära läsa böcker, som jag hoppas hon kommer att älska. Förutom det kommer vi att ge henne ett Labyrith-spel från tv-serien med Taurus. Utöver detta önskar sig ungen:
 • Pennor. Så många och så färgglada som möjligt (har tipsat Sanne)
 • Pyssellåda från Rusta (vilket farmor vet om)
 • Örhänge (mormor)
 • Vaiana figurer (mormor)
 • Trolls-figurer (kanske moster Frida? Annars hoppas jag att hon får nåt på sitt barnkalas)
 • Färgglada leopard-påslakan från Rusta (får hon inte detta så ska vi köpa något liknande till henne i vår, då hennes börjar bli slitna)
 • Dejt med person (har tipsat Frida. Bio, simhall eller Leos besök, bara hon och en vuxen. Hon hade älskat det!)
 

Sienna says

-Mamma, mamma! Jag drömde en jättehemsk dröm. Jag var på busfabriken och hade mitt kalas där. Så åt jag av mitt godis, och skulle precis äta den runda med massor av choklaskulor i- som jag bara hade en av- så tog Julie det och slemmade ner den!
 
1. Sienna bryr sig alldeles för mycket om sitt godis.
2. Vi måste lära Julie att man inte får ta andras mat.
 
Huh?

Lista

Snodde en liten lista från NästanPerfekt. Kan bara inte låta bli när det är listor. Älskar dem.
 
HAR DU?
 
Folköl i kylen: Nej, men i skafferiet. Fick en över när vi firade Siennas födelsedag. 20 april. Kanske dags att slänga den?
Något husdjur: En Busmus och en Knubbsäl. Räknas det?
Någon favoritapp: Instagram och en som heter Voice recorder. Den spelar nämligen in mina examensintervjuer, så jag är ytterst tacksam över dess existens.
Några framtidsplaner: Ja! Mest involverar det resor. Borde kanske tagga ner tills jag får lön. Måste börja söka jobb.
Gymkort: Nej. Borde börja jogga igen. Nu kan jag inte skylla på mörkret.
Några MVG:n: Finns inte på högskolan, men 6 av 8 VGn har jag fått, vilket är en bonus för självkänslan.
Något beroende: Cola och socker. 
 
VEM?
 
Längtar du mest efter: Kan vi låtsas att tid är en person? Vill ha mer tid till skola, barn, sambo, vänner och mig själv. 
Stör du dig på: En låtsaskollega på praktiken. Måste dock bara umgås med honom en timme per vecka. Folk som leker offer, trots att de inte har det sämre än andra. Människor som låtsas vara snälla och välmenande, men egenligen bara vill säga att de vet bäst och trycker ner en.
Lagar mat: Moi! Från början kunde ingen av oss. Sedan fick vi barn. Då lärde jag mig. Kim tror att han vinner för att han slipper. Ibland håller jag med, men egentligen måste det vara den som faktiskt kan något som vunnit?
Diskar: Diskmaskinen! Jag var emot den i flera år, nu är jag nog kär i den. 
 
VILKEN?
 
Tidning läser du: Senast var det Trolls. Dvs Siennas tidningar. 
Buss åker du oftast: Åker buss till mamma ibland. Tror det är nr 4?
Dag fyller du år: 17 januari
Årstid föredrar du: Sommar!!!
 
VAD?
 
Vill du arbeta med: Lärare! Älskar det. Världens bästa jobb.
Är roligast just nu: Julie är asball. Att skolan går bra. Att praktiken snart är slut. Allt som är planerat i vår. Resan i juni! Att jag snart är klar med utbildningen. Sommaren närmar sig!
Läser du för bok just nu: Skolbok. Stärk språket- stärk lärandet av Gibbons. Ska påbörja ny skönlitterär bok ikväll, då min gamla tog slut igår.
Ska du göra nu: Natta Sienna. Sedan hämta godis, välja ny bok och baaaaada!
 
Gosankor i förrgår

BusJulie

Julie har en (yeah right, typ 50) dålig ovana, som går ut på att hon- om hon inte får som hon vill- kastar snutte och napp och vägrar röra sig. Och vad hon vill? Bli buren oftast. Går sådär. Hon väger 12 kg och jag har oftast dator samt en hög med kläder att släpa på. Vilket innebär att när hon kastar allt och står som en staty så blir det lite jobbigt för mig. Och för Sienna, som är trött, otålig och inte så sällan akut kissnödig. Att säga att denna ungen har humör och vilja är en underdrift. Tur att hon är så jäkla rolig.
 
Ofta sticker hon ut tungan och retas också. Otroligt störigt. 

Tisdagslista

 • Gjorde en hemtenta idag, som kändes bra!
 • Har fått ledigt från praktiken på torsdag för att intervjua en person till mitt examensarbete. Nice!
 • Julie somnade utan att argt gallskrika sig till sömns, vilket hon har gjort de senaste månaderna. Hänger samman med hennes "jag är minsann lika stor som Sienna-fas". 
 • Bara 2,5 veckor kvar av praktiken, sen blir det kortare dagisdagar för ungarna. Och mer examensskrivande för mig.
 • Sienna fick äntligen se Vaiana idag. I flera veckor hade vi planerat att gå igår, men upptäckte att den snart ska sluta visas och går på knäppa tider. Tuuuur att vi hann. 
I väntan på mormor

Julies läsintresse

Julie har blivit en riktig liten bokmal, till min stora glädje. Tyvärr vill hon bara läsa samma delar av samma böcker hela tiden, till min stora sorg. Dessutom gör hon det alltid i samma ordning. Någon form av autism light typ. Först kommer hon och skriker "bilen, bilen!". Då ska vi bläddra fram till de två bilarna i en av pekböckerna. För att nå fram till en av dem måste vi passera en traktor, varpå ungen börjar skrika "takto!" och genast måste hämta sin traktorbok. Den har fyra sidor, så den får vi läsa klart ibland. Ibland får vi det inte, för då har hon hittat bebisboken på vägen och vill läsa den istället. I den kommer vi till mittuppslaget, där bebisen är ledsen. Då får Julie panik och måste bläddra till sista sidan eftersom bebisen på den sidan har en napp. Efter att ha ältat att hen har det så blir Julie så nappsugen att hon måste hämta sin napp... sedan börjar det om. Den enda variationen är Krokodilboken som går att läsa från pärm till pärm, hela fem uppslag, om Julie får dra i flikarna. Fantastisk. Jag vet inte om vi har ett begynnande bokintresse här hemma, eller om vi har en knappt tvåårig unge med tvångstankar. Håller tummarna att det är det förstnämnda. 
 
De tre toa- och pottböckerna drog jag fram för att övertala den blöjlösa ungen att kissa på pottan istället för golvet. Gick sådär. Hon kissade i badet istället.

Das Helg

Trots ångest över att vi inte hann vara ute i solen, har jag haft en härlig helg. Och Julie har fått tanka så mycket närhet att hon självmant gav sig ut på äventyr idag, utan att sitta som ett gnälligt klister på mig. Underbart! I fredags somnade hela familjen innan klockan 20. Välbehövligt om än snopet. Städ, tvätt och veckohandling på lördag, där vi även klämde in lite skoshopping. Nu har alla i familjen vårskor. På kvällen hade vi gäster. Siennas bästa polare Amanda, med lillasyster Ella som är Julies bästa polare. Och deras trevliga föräldrar som både jag och Kim tycker om. Lyxigt att hitta en sån familj. Mat, snack och melodifestivalen. Sovmorgon i morse, och därefter drog jag och tjejerna till Busfabriken. Sienna skulle på kalas där, så jag och Julie fick hänga på tu man hand, med lite kaffepauser bland de andra kalasföräldrarna. Inte ett enda pluggögonblick i sikte. Lätt värt det! Mycker härlig helg. Som nog avslutas med att somna innan klockan 20 idag igen. För att sluta cirkeln liksom. 
 
Sienna inviger skor
 
Julie siktar på godisskålen medan de andra spelar på surfplattan
 
Kortvarigt syskonhäng på Busfabriken

Blöjfri Julie, går sådär

Julie ville inte ha blöja och slet förtvivlat i den för att få av den. Jag gav med mig och tog av henne blöjan, och frågade om hon ville gå på potta. Nej! På toaletten? Nej! Ha en ny blöja? Nej! Tog tre minuter, sedan var ungen nerkissad. Av med byxor, på med nya. Jag tänkte att det inte var lönt att bråka om en ny blöja, då hon bara skulle äta och sedan bada. Dessutom hade hon ju precis kissat. Bra plan. Vi åt och jag lyfte ner henne från stolen. Och möttes av detta:
 
Julie, har du kissat?
Nej!
Tillåt mig att tvivla...

#töntpar

Det kunde ha varit värre. Det kunde absolut ha varit värre. Vi kunde ha haft matchande joggingkläder. 
 
 

Jag är inte tröööö... zzzzz

Jag har en sovande snart 5-årig unge bredvid mig. Varför jag har en sovande snart 5-årig unge i min säng? Hennes gosedjur, Lammi, var smutsig. Och hon kunde minsann inte sova om inte jag tvättade Lammi. Och trots att vi aldrig ägt en tvättmaskin så var hon helt säker på att jag hade en undangömd, som jag vägrade att använda. Hon var dessutom inte alls trött, sa hon. Efter tre minuters panikgråt och skrik och snorande somnade hon bredvid mig. Med Lammi. Suck.
 
 

Konsten att läsa

Flera gånger om dagen frågar Sienna om jag har skrivit nya ord på kylen (med våra bokstavsmagneter), så jag försöker att göra det lite då och då i smyg. I morse hade jag skrivit nya, så Sienna rusade genast dit och började läsa, lagom till Kim kom in i köket. Han fick syn på ungen som korrekt ljudade sig igenom orden, och utbrast "Men vad innebär detta? Hon förstår bokstäverna, kan sätta ihop ord och förstår vad hon satt ihop. Men vad betyder det?" "Va?" svarade jag, fullt logiskt. "Jo, jag menar.. betyder detta att hon kan läsa?Alltså på riktigt?" Jo. Det är nog definitionen av att kunna läsa. Undra vad han trott de senaste månaderna? Att hon låtsasläst? Och gissat rätt varje gång? Det om något hade varit sjukt imponerande. 
 
Mycket glad liten läsare, klockan 6 på morgonen.

Den oartiga småttingen

Det är fantastiskt hur oförskämd en som knappt kan säga tvåordsmeningar kan vara. Julie är som tidigare nämnt en rätt så bestämd dam, och förväntar sig att folk står eller sitter där hon vill att de ska stå eller sitta. Och gör de inte det, då vrålar hon "Aaakta!" och knuffar undan personen. Låter kanske inte så illa, men det är det. Det är det. 
 
Den oatiga i morse, när hon först la ner sin napp i fickan och sedan försökte klämma ner snutten där. Jag sådär. Gissa vem som fick skäll för det? Moi.

Äckelmoder

Sak jag inte kunde se mig själv säga innan jag fått barn: "Jag väntar med att städa det uräckliga golvet i ett par timmar, så att riset hinner torka". Lätt värt det, men känns sådär okej? Tänk pinsamheten om någon ringer på dörren!
 
 

Tisdagslista

 • Det är underbart att få vara praktikledig på tisdagar. Jag hinner med så mycket! Och inte bara plugg, utan småsaker som gör att resten av veckan går mycket smidigare. 
 • Sienna och Julies vänskap, kärlek och skratt. De är heltokiga och busiga, och blir tio gånger värre ihop. Och jag älskar det! Syskonkärlek måste vara det bästa som finns.
 • Jag uppskattar att Kim har blivit så mycket bättre med ungarna på senaste tiden. Från att ha tyckt att allt är jobbigt har det liksom vänt och han har roligt med dem och vill umgås med dem. Han kämpar för att de ska ha det bra och för att göra dem glada. I love it!
 • När jag stod och lagade mat kom Julie och kramade mig bakifrån. Naaaaaw! Hon stod sedam kvar i kramen och började klappa mina ben. Urgulligt och mysigt. 
 • Har bokat in en sak inför lillsyrrans 30-års dag, som jag ser mycket fram emot. 
Tokungar när de tramsade och rullade vindruvor till varandra
 

Julies nappar

Hade ju oerhörda bekymmer för ett par veckor sedan, när jag fick bekräftat att Esska har slutat tillverka de nappar som Julie använder. Och som alla vet så är den damen varken särskilt lätt-tillfredsställd eller flexibel. Men efter att jag slutat hyperventilera läste jag igenom mejlet lite noggrannare, och där stod att de faktiskt hade kvar de gamla napparna på hemsidan så länge lagret räckte. Hallelulja! Jag och Kim la genast en beställning på 10 stycken. Så nu har vi rensat ut alla gamla och ersatt med nya skinande nappar, som kommer att räcka ett tag. Och när de tar slut, då är det faktiskt ödet- och tandläknarnas rekommendationer- som säger att det är dags att sluta med nappar. Hoppas Julie håller med. Tveksamt. Men vi har i alla fall gjort vårt bästa.
 
Ett stycke liten nappälskande dam

Tre bra saker

Jag och Sienna har en ny grej vi gör tillsammans. Varje kväll innan hon lägger sig säger vi tre bra saker som hänt under dagen. Låter kanske aningen cheesy, men både jag och Kim hade de senaste månaderna märkt en viss negativ tendens hos ungen, och detta ville vi ändra. Och det verkar fungera! Istället för att varje kväll- eller eftermiddag eller morgon?!- gnälla fram "detta är ingen bra dag", fokuserar hon på det positiva så att hon kan berätta det på kvällen. Och det är så himla härligt att höra henne berätta! Dessutom får jag veta en massa saker som jag inte fått veta annars. Att en av dagisfröknarna leker med ungarna nästan varje dag, och att Sienna älskar det. Att Sienna faktiskt uppskattade att vara ledig. Att hon tyckte det var kul när vi ritade tillsammans. Hur glad hon blev när mormor hämtade. Min älskade lilla unge. Detta ska vi absolut fortsätta med. Jag längtar till Julie är stor nog att joina oss! Det ska bli så spännande att höra vad som gör henne glad.
 
Ritstunden med min älskling

Misslyckad fruktsallad

-Mamma, kan inte jag få en fruktsallad? 
-Jo... (tänker i panik. Vad har vi? Äpple, banan, melon, kiwi.. jo, men det kan ju funka)
-Fast jag vill inte ha kiwi och melon. Eller banan.
-Du kan få ett äpple?
 
Älskar när ungarna förväntar sig att vi ständigt har hallon och jordgubbar hemma. Vi kommer att bli ruinerade.
Fruktsalladsönskaren och hennes lika uttråkade syrra på en shoppingrunda för ett par veckor sedan. Vi körde en favorit i repris idag, på IKEA och Mobilia. De trodde att de skulle dö av uttråkning. De överlevde.

Nappträds-satsning

När Sienna var 2,5 år hängde vi hennes nappar i ett nappträd. Vi la dem i en påse, skrev en lapp med hennes namn och hängde upp påsen i trädet. Därefter åkte vi till en leksaksaffär och lät henne välja ut en leksak. Det var en kul grej som ungen pratade om länge, och dessutom hade hon sedan ett ställe att gå till för att titta på sina nappar och bearbeta det lilla traumat. Rimligt och gulligt. När vi skulle till lekplatsen häromdagen passerade vi nappträdet, varpå jag upptäckte detta:
 
En planka! Någon überseriös förälder har seriöst tagit sin unges nappar och spikat fast dem på en planka, målat ungens namn, för att sedan sätta fast plankan i trädet. Detta måste vara höjden av överdrift.Undra vad barnet fick för belöning. En bil?

RSS 2.0