givande samtal

Eftersom Sienna var hos sin farmor passade jag på att ringa försäkringskassan för att kolla så att allt var klart inför bebisens ankomst. 40 minuters väntetid. Nej, svarade de, de har inte fått in några uppgifter från min chef. Ringde h-rutan, som är de som fått uppgiften bollade till sig angående min anställning och lön. 40 minuters väntetid. Vi skickade uppgifterna 23 februari, svarade de. Kan ni skicka igen, undrade jag, försäkringskassan har inte fått uppgifterna. Jodå, det skulle de. Ringde tillbaka till försäkringskassan för att dubbelkolla så att de inte sett fel, alternativt att det var jag som missat något godkännande. 40 minuters väntetid. Men vi har fått in alla uppgifter, svarade en förvånad handläggare. Det fick vi in 23 februari. Ojdå... Nu har jag bett dem skicka uppgifterna igen. Ja, det var inte så bra, svarade handläggaren, för nu måste de öppna fallet igen. Ring h-rutan och försök spärra det. Jag ringde tillbaka till h-rutan och för att förklara läget. 40 minuters väntetid. De förklarade att de skickat uppgifterna för nästan två timmar seda. Fail. 

Tisdagslista

  • Sienna sov hos sin farmor natten till idag, och ska stanna fram till eftermiddagen så att jag hinner klart med en massa praktiska saker. Och jag har hunnit med allt skolarbete och alla samtal till försäkringskassan redan! Bara lite ärenden kvar. Dessutom var inte sovmorgon fel. Och enligt updates har ungen både ätit som en häst och sovit som en stock. Not bad. 
  • Jag känner att eleverna har hunnit med så mycket i både bild och engelska att jag kan lämna över dem till nästa lärare utan att behöva skämmas det minsta. 
  • Jag sörjer att jag inte får planera nästa termin- vilket betyder att jag helt klart valt rätt jobb!
  • Med fler och fler kompisar som får barn, samt eftersom vi börjat tvätta upp minikläder, börjar jag bli bebissugen. Och det bådar ju gott, eftersom det bara är drygt två månader kvar till lillbebb kommer!
  • Vi har planer på att åka till en stuga med ett kompispar på Valborg. Ska bli kul! Och härligt. Och skönt att komma bort lite. Hoppas på soooool!
Ett stycke väldigt liten Sienna, för nästan tre år sedan. Min älskade lilla unge.
 

För bara vuxna äter fil

Vi har börjat läsa Karius och Baktus för Sienna, vilket leder till väldigt många tanddiskussioner. Nu senast har jag förklarat för Sienna att hon redan har sina vuxentänder, men att de är gömda uppe i tandköttet. Hon undrade om mina också var det.
-Nä, mina vuxentänder är de som syns. Jag har tappat mina mjölktänder, de som är barntänderna. Men dina mjölktänder är de som syns på dig. Och sen när du tappar dem så åker dina vuxentänder ner. 
-.... Har du filtänder nu?
 
En ännu rätt liten Bus. 91,5 cm lång, ca 14 kg tung och med munnen full av mjölktänder.

Grill- och spelkväll

Igår hade vi mamma och Mask hemma på middag och spelkväll. Grillat! Maten var helt klart kvällens höjdpunkt, för sen gick det raskt utför. De andra drack nämligen medan vi spelade. Förutom Kim; han hällde i sig. Så vid två bröt jag ihop och bad dem alla att slut. Då hade ETT VARV tagit 45 minuter, varav Kim hade stått för 40. Och det värsta- han vann hela spelet! Hur kan man vinna när man är så berusad att man 1. Missar munnen varje gång man försöker dricka 2. Sjunger i falsett till alla låtar som spelas på radio 3. Inte har en aning om vilket spel vi spelar, och tror vi ljuger när vi berättar det? Men många skratt bjöd han i alla fall på, och ingen Busmus väcktes, så jag är rätt nöjd i alla fall. Nu grämer det bara lite att vi inte spelade in honom, för idag tror han att jag hittar på allt!

Påsklovsbörjan

Efter en kaosvecka på jobb har jag nu looooov! Och det hade inte kunnat börja bättre; med ett mejl från rektorn där hon sa att hon förstod mig (angående en elev jag inte längre kan hantera) och löfte om hjälp, en trevlig liten löneförhöjning som var mycket större än jag hade förväntat mig, och glada ungar som skötte dagen utmärkt. Sedan hämtade jag Sienna, och kaoset var ett faktum. Skrik och bråk och trots. Tålamod i alla ära, men ibland känner jag att barn måste få tydliga gränser också, och få veta när tålamodet tagit slut. Tyvärr har jag och Kim lärt oss att ta över för varandra när en inte orkar mer, så idag när jag tydligt har visat Sienna att jag fått nog så har han haft hur mycket tid och fjäsk som helst över för henne. Snopet. Men det där med att ha samma regler och stå på samma sida är sådär lätt när man inte har en enda minut över för att snacka med varandra, utan bara springer förbi varann med stirrande ögon och håret på ända medan ens barn vrålar hysteriskt för att "pannkakan var ihoprullad fel", "det kom för mycket toalettpapper" eller "strumporna var obekväma men nu är jag för kall om fötterna". Nu är hon i alla fall mutad med en glass och en film, jag har en hemmakvällspåse undangömd i min väska och en bra bok som jag bara kommit halvvägs i, och Kim har en fotbollsmatch att gå på. Så vi kommer nog att klara denna kvällen också.

Påskpysslarna

I helgen tänkte jag att jag skulle vara lite pysslig. Jag älskar egentligen att pyssla, jag gillar bara inte att göra det med en treåring som förstör allt och ställer gnälliga krav. Men att neka sin dotter att vara med när man sitter och ritar eller något känns lite som en form av barnmisshandel, så Sienna fick joina. Vi testade att blåsa ut ägg och måla dem. Och hör och häpna: både jag och ungen klarade det! Jag, trots min äggfobi (det är hönans mens, och vi äter det! Yuk!), och Sienna trots sitt kanske inte så... lätta handlag. Det svåraste kom när vi skulle hänga upp äggen i påskriset, och jag inte kunde bestämma vilken jäkla gren de skulle hänga på. Så jag hängde fel och ett ägg krasades. Nu ser det lite ut som att vårt påskris har örhängen, men ändå! Jag är sjukt stolt. Sienna är inte riktigt lika imponerad, men hon visste kanske hela tiden att hon kunde hålla ett äggskal helt medan hon målade det.
 
 

Konstnären

I söndags upptäckte jag att Sienna äntligen har knäckt "ritkoden". Från att bara ha ritat aggressiva streck över hela pappret, och gärna över halva bordet, började hennes krumelurer nu föreställa saker. Först ritade hon tänder på mina fiskar, sedan fick de hår. Sedan kunde hon rita armar och ben och näsa och ögon på en gubbe jag gjorde. Därefter urartade det, i sann Andersons-anda. Figurerna fick öron och tofsar... och musar och snoppar. Det slutade inte förrän ungen hade ritat en form av bläckfisk med sju snoppar och skrattat sig halvt fördärvad. Så för att tänka positivt finns det hopp inför BVC-kollen då hon ska rita en huvudfoting, och om man ska tänka negativt finns det risk att hennes huvudfoting är väldigt välutrustad. 
 
En bild där hon även knopade ihop kropp på egen hand.
 
En bild på bläckfisken med sjuuuuuu snoppar.
 
Bild på hur rolig Sienna tyckte hon var när hon ritade de sju snopparna.
 

Tisdagslista

  • Kim hade maten klar när jag kom hem
  • Dagen gick fort trots att vi hade en utbildning på eftermiddagen som gjorde att vi jobbade över
  • Vi har fått tid till tillväxtultraljud!
  • Påsklov nästa vecka.
  • Sienna har börjat bli duktig på att pyssla, något jag älskar.
Såhär hittade jag Bus när jag kom hem. Naw!
 

Sockertest

Var precis på sockerbelastningstest. Denna gången tyckte jag inte att det var så farligt som förra. Kan bero på att jag 1. inte fick halsbränna och höll på att spy i 2,5 timmar och 2. att de inte glömde bort mig. Varje gång jag jämför med stället jag gick på under förra graviditeten stiger detta i graderna. Alla testerna såg bra ut, och barnmorskan sa att jag kunde unna mig lite smågodis. Inte mig emot, tänkte jag och gick inom ica och handlade bullar och wienerbröd på vägen hem. Kim har tagit ledigt idag, så han och Sienna är ute på vift. Jag ska kasta mig i soffan med en ny bok jag köpt dagen till ära, och bara slappa. Not bad. Vägde och mätte mig idag också. 64,2 kg och 95 cm tjock. Är i vecka 29. 

Tröttdagen som blev en bradag

Trots sömnbrist var min förmiddag väldigt trevlig. Mellan tvättarna ritade jag och Sienna, och byggde pussel, och var ute och lekte. Och ungen har varit supertrevlig och helknäpp! Inget trots i sikte. Som pricken över i:et hann Kim vakna till den tråkigaste tvättrundan, och kom och hjälpte till, och fixade sedan matsäck till Sienna när vi var ute. Not bad. Sedan somnade jag givetvis och sov 2,5 timmar, vilket inte var helt fel det heller. Så skönt med en slappe- och mysdag! Framförallt en solig sådan. Nu är jag uppvilad och mentalt redo för sockertestet imorgon. Undra om de kan se hur många marabou jordgubb man ätit under senaste månaden? I så fall är jag körd.
 
 

Planerande zombie

Sienna vaknade för en halvtimme sedan, och rusade in i mitt rum. "Mamma, jag har sovit till det blev ljust ute! Och jag väckte inte dig!" Sant... Men nu är det vår, klockan är 06:01 och du har precis väckt mig. Fast det kunde jag inte hjärta att säga, för ungen var överlycklig. Tror jag förklarar det där med ljusa somrar lite längre fram, när jag dessutom är lite piggare. Nu är jag rätt groggy, eftersom jag och Kim hade min kusin och hennes pojkvän över på spelkväll igår, och vi körde canasta till 01. Fem timmars sömn är lite när jag inte är gravid. Nu är de en lång powernap. Så förmiddagen består av att göra så många sysslor som möjligt medan jag ändå går omkring som en zombie, för att sedan skicka ut Bus med Kim när han vaknar. Han kan ju knappast neka mig om jag har skött tvätten ensam, och han fått sovmorgon? Mohahaha

Teaterbesök

Idag har jag och Sienna varit på teater i Lund, med Thilde och Benjamin. Var sådär. Benjamin somnade, jag önskade att jag kunnat somna, och Sienna satt och sa att hon var kissnödig hela tiden- bara för att slippa pjäsen. De enda som verkade gilla föreställningen var skådespelarna, som själv verkade tycka att de var asduktiga. Men att tvinga ungarna uppleva lite kultur, öva på att uppföra sig bland folk, och ge dem en ursäkt att klä sig fint är aldrig fel. Dessutom gjorde vi dagen lite roligare med tågresor, lunch på BK och ansiktsmålning. Så Sienna är rätt nöjd ändå. 
 
 

Vad hände?

För ett par dagar sedan föreslog jag att Kim skulle spendera lite ensamtid med Sienna varje dag, så att omställningen inte blir så stor när bebisen föds. Kim tyckte att jag var urtramsig, och fräste mest fram en svordom när jag sa det. Så man kan tro att det var slutet på det. Vad hände istället? Varje dag tillbringar han minst en kvart med henne. Jag vet inte hur det gick till, men både jag och Sienna är mycket nöjda med läget. 
 
 
 
 

När jag känner mig misslyckad som förälder...

Ibland känner jag att jag inte riktigt passar som förälder. Jag har inte tillräckligt med tålamod, eller energi, eller visdom. Jag kan inte ge min dotter allt hon förtjänar. Men när jag har såna dagar, finns det några grejer som kan få mig att må bättre. Typ såna här bilder, som david.cafe.se har lagt upp.

 
 
 

12 föräldrar som kanske inte borde vara föräldrar

1

– Mamma, jag tror det kommer en bil!
– LA LA LA LA LA

 

2

– Ppa… jag kan inte… Ppa… luft…
– Ursäkta, har ni inte mer läsk? Jaha, jag har köpt all läsk som fanns, LOL!

 

3

– MAAMMA!
– Åh, helv! Nejdå jag är kvar, jag spillde ut apan bara, vad sa du är du och handlar? Bra, kan du köpa mer läsk?

 

5

– Ser du järven Alicia?
– Pappa vad är en jä BZZZT

 

6

– Jo, man måste borsta tänderna varje kväll!
– Men Pappa jag viOOOOOOOOO

 

4

– PAAPPA!
– Schhh, Pappa ska bara ta ett kort på den här sjöjungfrun.

 

8

– Titta Annika! Det blev en pojke!
– Vänta lite… måste få de här karamellerna att… yes! sugar rush, förlåt vad sa du?
– Det blev en liten välskapt pojke!
– Vänta… hashtag milf hashtag yolo skicka tweet.

 

9

– Pappa jag skulle vilja vara utklädd till den lilla sjöjungfrun på maskeraden.
– Inga problem, det fixar pappa!

 

10

– Mamma… Mamma… jag vill ha maat…. Mamma… jag svälter ihjä…
– TYST MAMMA SPELAR HALO!!! YES HEADSHOT! Samt att jag kanske är din pappa, det är lite oklart. HALLÅ!

 

11

– Morgan, se lite glad ut nu när Pappa tar kort!
– …
– Morgan kom igen nu.
– …
– Morgan? Morgan? Jamen se ut så där då för i helvete!!! KLICK.

 

12

– Men Pappa jag ville ju gunga!
– Jamen Pappa har ju hjort en ny gunga till dig! Den är jätteren, du kan gunga hela älgen om du vill! PS: I klöv you.

 

7

–Pappa… vad är det där?
– Det här… det är en järv förstår du. De ser man inte så ofta.


Tisdagslista

* Min kompis, som ska ha barn bara sex veckor efter mig, har anmält sig till samma gravidyoga-grupp!
* Det ser ut som att det blir ungarnas klassföreståndare som tar över mina ämnen nästa år, vilket betyder att all information och alla planeringar jag har kan lämnas över mycket smidigt... och jag känner att ungarna är i trygga händer, utan för stora förändringar.
* Sienna har fått vara utomhus på dagis mycket de senaste veckorna.
* När jag och Sienna "lekte picnic" efter maten kom Kim självmant och ville vara med. 
* Nästa måndag, när jag ska göra sockertestet, har Kim planer på att vara ledig och ta med Sienna till en lekplats hela dagen. Score!
 
Sienna skönt in sin boll i en buske på väg till ica. Spana in den ENDA planterade blomman i rabatten! Gissa om både boll och unge mosade till den. Vad är oddsen?!

Misslyckat optikerbesök

Idag var jag och Sienna hos optikern, då jag blivit blind som en mullvad på senaste tiden. Det gick sådär. Först frågade de om jag hade linser i.
Japp, svarade jag glatt.
Så dumt, då kan vi inte kolla dina ögon för din hornhinna har tryckts till. Fast linskontroll kan vi ändå göra.
Bra, det är det viktigaste! svarade jag, och tog av mig jackan.
Men du är ju gravid?
Ja, och halvblind! Hahaha.
Nä, men alltså, man kan inte göra synundersökning då. Den stämmer inte när man är gravid. Eller ammar. Kom tillbaka om ett år.
 
Men jag är ju blind nu... Snopet. 

Där tänkte vi inte riktigt likadant

Igår var vi hemma hos kompisar och såg Melodifestivalen. Sienna hängde med, mutad med godis och sin surfplatta. Vi tänkte att hon nog däckar framemot åtta, nio, och hade med både välling, nalle, vagn och åkpåse. Yeah, right, tänkte ungen, och höll sig vaken till midnatt när vi var hemma.  Sovmorgon! tänkte vi. Yeah, right, tänkte Sienna igen, och gick upp strax innan sju. Åh nej, för jävlig dag med övertrött unge, tänkte vi. Nädå, tänkte Sienna, och har roat sig själv hela dagen! Två timmars lek på morgonen, lekt medan vi tvättat, lekt medan jag satt vid datorn, lekt MEDAN JAG OCH KIM VILADE!? Och nu bygger hon lego. Ensam. Självmant. Jag förstår inte hur detta går ihop. Ungen verkar supernöjd med livet. Har vi på något sätt gett henne för mycket sömn innan? Det kan väl inte vara möjligt? Jag njuter i alla fall!
 
 

Ändring av rutiner

Den senaste tiden har Sienna varit ledsen när vi lämnat på dagis. Hon, som tidigare rusade in utan att hinna säga hej då, som gallskrek när vi kom för att hämta efter tio timmar för att hon inte hunnit leka klart, och som ständigt pratade om dagis och sina kompisar på helgen. En av förskolepegagogerna tror att det beror på att de hrla tiden har nya vikarier (i väntan på att tillsätta ett mammavik). Kan stämma. Jag är rädd för att det är för att Sienna känner att hon inte hinner vara med oss tillräckligt när hon är hemma. Vi är trötta, hon är trött, och massa sysslor måste uträttas. Så nu försöker jag köra lite annorlunda tänk här hemma. Man kan hinna läsa en bok innan maten, även om man är vrålhungrig. Hon behöver inte slitas upp ur badet för att läggas prick sju, hur trött hon än är, osv. Dessutom ska vi försöka ha lite lugnare helger framöver. Aktiviteter i all ära, men vila och pusselbygg är inte helt fel det heller. Vi började idag- lekplatshäng medan Kim klippte sig, och sedan en snabb tur på ekohallen. Därefter hem och viiiiila, och ingen mer stress under dagen. Håller tummarna att detta hjälper lite. Vill inte att min lilla bus ska vara ledsen och stressad.
 
 

Dum lögn

-Ska vi tvätta ditt hår, Sienna?
-Nä, det är inte smutsigt!
-Jo, det är det faktiskt.
-Nä, det är det inte, jag lovar!!
 
Kim trodde inte på henne, och kontrade med en lögn om att det fanns en mask i håret på henne för att det var så smutsigt. Resultat? Hysterisk unge som kommer berätta otrevliga historier på dagis imorgon. 

Reafynd

Förra veckan hittade jag vinterkläder på Åhléns, som reades ut med 70%. Jag kunde inte låta bli, utan köpte vinterjacka och termobyxor åt Sienna, och en overall till bebisen. För 360 kr! Not bad. Gick dock sådär att fota dem. Någon vill ha all uppmärksamhet.
 
 

Tisdagslista

* Våren har kommit!!!
* Min barndomskompis har fått en liten frisk flicka!
* Jag lyckades boka operabesök till båda mina klasser, något de blev sugna på när vi var på studiebesök på Malmö opera förra veckan.
* Sienna har fått vara utomhus idag på dagis.
* Jag har köpt hem glass, något jag varit sugen på i flera veckor!
 
Vårblomster, bild stulen från google
 

Studiebesök på skolan

Det gick bra i skolan idag. Ungarna var dock superengagerade och ville leka, vilket gjorde att Sienna fick panik och var tjurig och otrevlig. Hade de varit ointresserade hade hon varit på dem som en igel. Men det är inte så lätt att förklara för elvaåringar som bara vill hjälpa till. Vi stannade i alla fall så vi hann vara med på två raster, och ett par lektioner. Jag önskar att jag kunde säga att ungen tinade upp under tiden, men det slutade med att Sienna vrålade åt dem att vi skulle hem och låsa dörren. Jahapp. Men om vi ser det från den ljusa sidan lär de inte tjata på att jag ska ta med henne igen. 

Soldag

Ingen i Skåne missade väl det underbara solvädret igår? 13 C och utan minsta lilla moln. Mer av det tack! Jag, Kim och Sienna gav oss till stadsparken i Lund, som enligt mig har världens (kanske mer Skånes, men ändå, vem kan resa runt till lekplatser?) bästa lekplats.Seriöst, stället har hur många rutchkanor och klättermöjligheter som helst! Dessutom studsmattor, balansövningar, ett leksakståg, en snurra, gungor och en massa annat! Sienna rastades i tre timmar, och jag och Kim lyckades bränna näsorna. Tur att Sienna har bra pigment, för inte sjutton var hon insmord. Men hon kanske skyddades av all sand hon smetade in i ansiktet. Hur kan man bli så smutsig av lite lek? Lite hjälp hade hon dock av lunchen, som fungerade som ett fint klister. Hamburgare och pommes som åts utan servett, och fanta som hälldes över hela hakan- och jackan. Perfekt solskydd, tydligen. Nu ska vi göra oss klara och bege oss på studiebesök på min skola. Sienna har varit där en gång tidigare, innan ungarna började, men vill göra återbesök för att träffa "alla sina kompisar". Och "alla hennes kompisar" vill träffa henne. Hoppas de kommer lika bra överrens som de tror att de ska göra. Ska bli spännande att se, i alla fall!
 
 
 
 

Vecka 27

Idag har jag äntligen tagit mod till mig och anmält mig till yoga för gravida. Har varit sugen på att testa yoga länge, och känner att jag kan behöva det med allt mitt stressande. Dessutom skadar det nog inte att mjuka upp de foglossningsynkliga lederna. En bonus är att kursen ska vara "förlossningsförberedande"- något som inte kan vara helt fel då jag är hemskt förlossningsrädd. Något borde jag göra för att försöka komma över det, och jag lär ju inte bli räddare pga en yogakurs... eller? Då har jag nog större problem än förlossningsrädsla. Spännande ska det i alla fall bli att se om denna valen klarar av eländet. I fredags gick jag in i vecka 27. Väger nu 64 kg (+ 5,6kg) och är 97 cm runt midjan. (På kvällstid! Efter tacos! Mycket viktigt.) I vecka 28 vägde jag visserligen 64,2 kg med Sienna, men var bara 93 cm runt magen, så jag är lite nervös. Kan inte bli hur stor som helst om jag ska kunna jobba till skolavslutningen. Eller så får ungarna rulla fram mig i en skrivbordsstol. Hade varit bekvämt. 
 
En icke kvälls- och tacobild, med urtjusig bäddning i bakgrunden.
 

Tröttisbus

Så här ser man ut när man har 1. Varit uppe en halvtimme längre kvällen innan och snackat öronen av mammas kompisar 2. Tyckt att 04:50 var en lämplig tid att gå upp på 3. Hängt på Aqvakul i tre timmar med mamma, pappa och moster Fiida. 
 
 
 

Ingen frisörtalang

Eftersom Sienna har börjat få riktigt långt hår blir det roligare och roligare att fixa frisyrer på henne. För att inte tala om mer nödvändigt. Och svårare! Häromdagen försökte jag få till ett par inbakade flätor på henne. Gick sådär. 
 
 

Tisdagslista

*Allt som var rörigt i skolan i fredags har löst sig
*Sienna var gosig och mammig idag, och ville kramas!
*Jag och Kim ska handla en ny byrå imorgon, som jag varit sugen länge på
*Mina lektioner idag gick bra
*Jag har en plan för en engelsk temadag, som jag tror både mina elever och kollegor kommer nappa på!

Lyxdag

Somnade klockan 21 igår och vaknade kl 06:15. Har alltså fått nio timmars sömn! (om vi räknar bort lite kisspauser och mardrömmar och foglossningssmärtor). Gjorde Bus klar för sin dag hos mormor. Skickade iväg Bus, och sambon till jobb. Åt frukost. Letade stressat efter något som "måste göras nu när jag har tid". Insåg att vi storhandlade, tvättade och städade i helgen. Satte mig fundersam ner i soffan. Insåg att jag HAR EN HEL DAG LEDIG! Ska fika med en kompis, shoppa lite, kolla min syn... I lugn och ro! Vi har till och med mat klar sedan igår. Jag vet inte till mig av lycka. Snacka om lyxdag!

Kylslagstavla?

När Sienna var nyfödd fantiserade jag om hur det skulle bli när hon "blev stor". När hon lärde sig gå, lärde sig säga mamma, fick kompisar. En av bilderna jag såg framför mig var hur vår kyl skulle vara fylld med hennes teckninga.  Det symboliserar liksom trygg barndom, tycker jag. Så knappt hade hon hunnit klottra sin första teckning på dagis, förrän den åkte upp på kylskåpet. Problemet är bara att Sienna har blivit lite väl pysslig på senaste tiden, och nu avverkar teckningar på löpande band. Och dessutom har hon fattat hur man sätter upp dem själv. Som om det inte räckte har ungen inget hum om kvalitetstänk, utan tycker själv att minsta lilla streck hon ritar är ursnyggt. Så nu ser vår kyl ut som en anslagstavla. Men en trygg sådan?
 
Låt er inte luras av den fina kon jag färglagt. Den satte hon enbart upp för att hon hade "klippt fint" i den. Ödmjuk som få. Not.

RSS 2.0