Mammafail

Idag var vi i Folkets Park med Maria och Elin. En jättehärligt dag! Tyvärr hade jag missbedömt hur härlig den skulle bli, och det hade min väderapp också, så jag och Sienna hade alldeles för mycket på oss. Jag hade svarta jeans, t-shirt, kofta och JACKA och Sienna hade tjocka strumpbyxor, klänning, kofta och jacka. Det mesta gick ju att ta av, och en del lämnade jag på cykeln och höll tummarna att ingen skulle norpa det (och det gjorde de inte!), men vi var fortfarande alldeles för varmt klädda. Och eftersom jag i mitt luddiga sinne trodde att det var någon halvvinter hade jag enbart smörjt in ungen i ansiktet. Armarna skulle ju ändå täckas av typ tre lager kläder, tänkte jag. Vanligtvis har jag med mig solkrämen i väskan, och då hade det ju varit lugnt, men idag hade jag försökt packa den lätt och kastat ut allt "icke nödvändigt". Yeah, right. Vadå inte nödvändigt? Maria lugnade mig med att hon hade solkräm med sig, tills hon upptäckte att sambon hade norpat flaskan! Så Sienna fick helt enkelt vara ute i solen utan skydd. Efter en stund ersattes klänningen med koftan för att täcka armarna, men jag väntar ändå med spänning på att huden ska anta en rödaktig ton. Dock lär det inte vara hennes största problem i helgen, för ungen drack ungefär tre liter av vattnet i Folkets parks plaskdamm.. och där är inte klor. Så nu undrar jag bara vad som kommer först; solfrossan eller magsjukan? Tur att vi i alla fall hade en härlig dag och har en hel helg framför oss, då man har tid för återhämtning.
 
 

Min lilla sångfågel

"Lilla snigel, sitter fast, annars tar jag dig!" "Bä bä, litet lamm" "Lille katt, söte kaaaaatt, vet du.. mörkt!"
Så nära och ändå så långt ifrån. Min favorit är dock ramsan om de fem små sporna som hoppade i sängen.
"Fem apor hoppade sängen, ramla ner, slog huvud, mamma ringa doktorn svara ingen apa!"
 
 

Pottvägraren

När jag och Sienna kom hem idag hoppade jag raskt ur mina jeans och ner i ett par mjukisshorts. Givetvis ville ungen också ta av sig sina byxorn, men det stannade inte där, utan även tröjan, strumporna och blöjan åkte. Jag förklarade för henne att hon fick lov att gå omkring utan blöja om hon ville, bara hon sa till när hon var kissnödig så att hon kunde gå på pottan. "Nej" sa ungen. Vadå nej, man måste ju gå på pottan hävdade jag. Annars får du gå på toaletten eller be om en blöja. "Nej". Vadå nej? Du måste välja en! Potta, toalett eller blöja. "Nej. Sienna inte tissa." Men om du måste...? "Nej." Tre minuter senare kissade hon ner vardagsrumsgolvet. Suck.
 
Min hårfagra dotter byter blöja på "lilla bebisen". Tydligen hade den bajsat och det var "usch pi". Måste ha varit ett stort lass, för Sienna tog slut på hela toarullen i sin iver att torka rent.
 

Kannibal Bus

Tvätten är klar, min pappa har gått hem från sitt vanliga veckobesök och Kim jobbar över. Jag och Sienna satte oss och busade i hennes säng för en stund sedan, och hade riktigt kul båda två. Tills ungen böjde sig fram och BET mig i bröstet. Jäklar, vad jag skrek. Och jäklar vad rädd ungen blev. Det positiva- hon lär aldrig bita någon någonsin igen. Det negativa- mitt vrålande kommer nog ge stackaren mardrömmar. Men alltså, hålla? Det kan inte vara lämpligt på något plan att helt plötsligt ta sig en tugga av sin moder. Inte okej.
 
En lugn Bus innan hon fick för sig att ge sin mamma men för livet
 

Snyggingen röstar

Såhär fin ska man vara när man röstar. Eller så tvingade jag henne att testa klänningen för att se om den var för liten, och så vägrade ungen att ta av sig den sen.
 
 

Kalasbus

Dagens höjdpunkt var kalas för Siennas polare Benjamin. Eller, vissa delar av det. Sienna var sådär glad över att inte få allas uppmärksamhet, att inte få öppna presenter, att inte få väcka Fabian och att inte få smälla ballonger. Ungjäkel. Efter att ha varit två timmar på en tillställning som innefattar fler än närmsta familjen är man helt utpumpad. Det var den skyldiga damen i fråga också. Så pass att hon däckade i bilen. Så nu vill hon inte sova alls. Och jag som hade sparat de två sista kapitlena i boken jag läser just nu (din, Corre), och verkligen såg fram emot en ensamkväll medan Kim ölar med sitt fotbollslag. Funderar på om jag kan muta ungen med något. Godis funkar ju inte, för det motverkar ju grejen med att få henne att sova. Likadant film och surfplattan (hon kämpar till 1000 för att hålla sig vaken om någon av dom är igång). Fler böcker? Fri lek i sovrummet? Vara uppe 30 minuter till? Testar nog allt, och hoppas att jag håller mig vaken en halvtimme längre än vad hon gör!
 
 

Badpremiär

Idag har jag och Sienna utmanat oss själva, och haft badpremiär. Fast i ärlighetens namn var det nog mest Sienna som utmanade mig, eftersom hon hela tiden försökte ha kapplöpning med mig på bryggan. Jag var rätt svettig och nervös, och efter det var det inte svårt att slänga sig i havet. Sienna hoppade raskt efter. 17 C, och ungen älskade det. Tror inte att vi har en badkruka i alla fall. Skönt. Förra sommaren i Bulgarien vägrade ju ungen att bada, både i pool och havet. Sista dagen upptäckte hon dock njutningen, men då var det ju så dags. Hoppas på lite fler bad i sommar. Även om det nog inte blir någon utlandsresa.
 
Det var mormor som mötte oss i Klagshamn. Sienna var i extas.
 

Trotsbus

Eftersom ungen är trotsig satan, och mat- och sovvägran ingår i det, struntade vi i alla rutiner idag och åkte till stranden efter jobb istället. Vi käkade glass, som ungen också vägrade eftersom vi tog "fel smak" till henne, lekte på lekplatsen och bara mös. Jättehärligt! Och lillskrik verkar också ha gillat det, för hon har bara varit uppe och sprungit en gång idag!
 
 

Tisdagslista

 • Bara 3,5 veckor kvar till sommarlovet!
 • Underbart väder
 • Jag skrattade högt tillsammans med bråkklassen idag. Det visade sig att klassens duktigaste kille är urusel på att rita, och jag fick honom att rita både möss, hästar och ögon för att spana in hans (o)talang. Skåda bild på hästen nedan. Ungen är alltså 11 år, och gjorde sig INTE till!
 • Sienna drog till med världens grammatikmening idag. "Nä pappa, så får du inte göra! Då blir mamma ledsen!" (vi kanske inte ska tala argt till varandra inför Sienna mer) Duktig Bus! Och tack för försvaret.
 • Försäkringskassan har äntligen godkänt mina nya inkomstuppgifter (eftersom jag gått ner i inkomst borde de väl hoppa av glädje?), så nu kan jag vabba utan en massa klydd i framtiden.
 
Alltså, seriöst?! "Lisa, jag är jättedålig på att rita hästar. De är jättesvåra" Jo... men nu har du ju ritat en.. blöbb?
 
 
 

Valkompass

Jag ger snart upp. Jag har googlat EU-valet och läst in mig på frågorna och gjort varenda valkompass jag kommit över- och jag har fortfarande ingen aning om vem jag ska rösta på! Alla sidor ger mig olika besked. Om jag tycker att fråga A är viktig ska jag tvunget rösta på Fp enligt en undersökning, medan en annan undersökning säger att jag då absolut måste rösta på S. Det värsta var nog när en sida hänvisade mig till Kristdemokraterna. Jag är väldigt icke-religiös, tycker det är extremt viktigt med fri abort, är mycket för att HBT-personer ska få större rättigheter i samhället och bryr mig överhuvudtaget inte om huruvida folk är kristna, muslimer, hinduer eller om de bara hallucinerar. Känner mig lite lätt förvirrad här. Vet ni vilka ni ska rösta på?
 
En icke EU-vals intresserad men oerhört söt Busmus från gårdagens regnoväder
 

Va e solen?

Jag kan lite känna att den utlovade helgsolen har regnat bort idag, men det gör inte så mycket. Vi (jag) har hunnit städa, besöka en ny lekplats (alla, inte bara jag. Det hade varit lite konstigt.), veckohandla och ta en tupplur. Dessutom var Sienna lite rödkindad efter vår utedag igår. Min plan att låta henne gradvis få färg och därmed ett naturligt solskydd inför sommaren gick sådär. Tydligen klarade hennes vinterbleka kinder inte ens de 30 minuter jag väntade innan jag smorde in henne. Ops. Så därför var det nog bra att hon inte utsattes för solen idag igen. Men jag hoppas att den dyker upp igen i veckan, för nu börjar jag få sommar- och mjukglass- abstinens!
 
Rödkindad lillBus med okammat hår och Giiisen i bakgrunden
 

Dagen

Eftersom jag har haft en tuff vecka på jobb har jag somnat klockan åtta varje kväll. Därför trodde både jag och Kim att jag skulle lyckas hålla mig vaken lite längre igår så att vi kunde kolla en film tillsammans. Och visst, lite längre klarade jag det; jag däckade klockan halv nio. Inte helt lyckat. Men det betydde i alla fall att jag var utvilad idag, vilket behövdes. Jag och Sienna har flängt från lekplatser till promenade och på husesyn hos två olika kompisar som flyttat idag. Kim hjälpte den ena att flytta, jag och Sienna kom dit när de var klara och drack lite öl. Jag då. Sienna fick saft. Det får hon sällan hemma, och definitivt inte i en Hello Kitty-flaska, så ungen var i extas och drack satan. Så till den milda grad att hon faktiskt kissade en blöja full efteråt. Snopet, eftersom jag bara hade en i reserv och hon redan hade behövt ett byte pga bajs. Det slutade med att vi fick ta av henne blöjan och låta henne springa utan den sista stunden. Hon klarade sig fram till trappen i vårt hus. Nu är ungen i alla fall helt slutkörd och somnade utan protester. Det gjorde hon igår med, då vi höll henne vaken längre än vanligt med hopp om en sovmorgon. Tji fick vi, för ungen slog upp sina vackra ögon redan klockan fem. Hoppas på en tröttare Bus imorgon. Men för att vara på den säkra sidan ska jag lägga mig redan nu.
 
Underbart sommarväder i Skåne!
 

Komplimanggivaren

Jag försöker att boosta mina elever lite, genom att då och då ge dem komplimanger. Eftersom de flesta av dem inte gör något skolarbete värt att komplimentera så brukar jag inrikta mig på andra saker. Tyvärr går inte detta heller så bra. Igår berömde jag till exempel en tjej för hennes ovanligt söta kläder, varpå hon suckade och svarade "Idag gillar du dem? Idag?! Enda dagen detta året min mamma har fått bestämma vad jag ska ha på mig." Ops. Jag påpekade även hur fint en annan i klassen hade ritat (visserligen under lektionstid när hon egentligen skulle jobba med engelska, men man får inte vara kräsen). Tyvärr var det inte hon som hade ritat bilden, utan kompisen som sitter bakom. Fail igen. Hoppas på lite bättre flyt imorgon.
 
Sienna är chockad över mitt beteende.
 

Blåbärsfail

Vad lönt att jag tvingade Sienna att ha på sig haklapp när hon skulle dricka blåbärssoppa....
 
 

Ynklama

Hemsk dag på jobb. Båda lärarna sjuka, och jag hade ansvar för 33 elever, den ena mer knäpp än den andra. Visserligen var där en vikarie i ena klassen, men han hade lika gärna kunnat vara ett träd, så mycket brydde de sig. Skäll av tre andra lärare för att "mina" elever slog andra barn. No shit,de är lite störda, vissa av dem. Hjälp mig istället? Ingen rast sedan i fredags. Kommer till jobb 45 minuter för tidigt för att hinna planera. Slutade med att jag bröt ihop hos kuratorn, som dels lovade mig mer hjälp under resten av veckan, och dels sa att hon skulle berätta för rektorn hur mycket extra ansvar jag tog. Dessutom skrev hon en lista på udda beteende hos den värsta eleven, så att socialen ska ta upp fallet där igen. Hur många lärare får en elev mordhota per dag? Idag lyckades ungen med tre. Dessutom skolkade han från två lektioner och slog två elever, varav en som är en mycket yngre och dessutom utvecklingsstörd tjej. Han höll fast henne och slog henne med en stållinjal. Känns bra att socialen lagt ner fallet där. Not. Som tur var avslutade jag dagen hos min mamma som har haft Bus hela dagen. Bjöds på ett stort glas vin och god mat. Och Sienna hade varit nöjd och glad hela dagen. Det är egentligen det viktigaste.
 
 
Bus under gårdagens bad. Hunden vaktade.

Tisdagslista

 • Jag klarade dagen med värstingklassen (ordinarie lärare sjuk) utan problem. Eller, utan problem var ju en lätt överdrift. Men både jag och de överlevde, ingen grät och vi kom dessutom igenom en massa arbete.
 • Sienna har ätit som en liten häst idag, och avslutade måltiden- som innehöll potatis- med en skål med jordgubbar och mjölk. Och hon slurpade det i sig till sista droppen. Med lite hjälp av socker.
 • Jag har fått besked angående jobb i höst. Eller kanske inte så mycket besked som besked om obesked. Rektorn vet inte. Hon kommer inte veta om de får tillräckligt med pengar till assistenter förrän efter midsommar. Men hon är i alla fall MYCKET nöjd med mig, vill gärna ha kvar mig och försäkrade sig om att mitt nummer fanns hos personalansvarig. Så nu hoppas jag få ett trevligt samtal i slutet av juni!
 • Min mamma ska ha Sienna hemma imorgon. Bara för att umgås och mysa och busa. Jag är så glad och tacksam att Sienna har både en mormor och en farmor som bryr sig så mycket om henne och finns där för henne.
 • Imorgon är det den trevliga klassen jag ska vara i. Andningspaus och kul undervisning.
TröttisBus igår innan läggdags.
 

Växthus nästa

Jag har en känsla av att denna vitlöken fått ligga lite för länge...
 
 

Min modiga lilla flicka

Sienna har börjat inse sin dödlighet. Visserligen klättrar hon fortfarande på saker som om hon vore sex år gammal istället för två, hänger i grejer som en liten apa och sveper halva alvedonflaskor (japp, vi började dagen med telefonsamtal till både sjukvårdsupplysningen och giftcentralen), men hon har ändå insett att saker kan gå illa om man inte är försiktig. Första gången min lilla våghals tvekade att göra någonting var i fredags när hon inte vågade cykla med sin trehjuling ner för en backe. Jag var mycket tacksam och samtidigt mycket chockad. För bara några veckor sedan hade hon nämligen tyckt att det var bästa grejen någonsin, och rännt upp och ner för backen bara för att kunna göra om det. Men nu tvekade hon och jag fick sakta guida ner henne för att hon ens skulle våga cykla vidare. Och idag kom grej två- hon blev rädd för sin leksakshund. Vi var på Staffanstorps marknad på förmiddagen, och Sienna förälskade sig i ett litet fult åbäke som skällde gällt och kunde röra på sig. Eftersom vi inte hittade något annat spännande på marknaden fick hon köpa med sig den på vägen tillbaka. Men inte förrän vi kom hem och satte i batterierna upptäckte jag och Kim att ungen faktiskt var livrädd för hunden. Hon kan knappt slita sig från den, och hann inte ens äta kvällsmat idag eftersom hon skulle leka med vovven, men hon vågar inte riktigt röra den och skriker hysteriskt när den "jagar" henne. Mycket sött och mycket charmigt. Hoppas nu bara inte att det betyder att hon börjar bli en liten harig tjej, för jag är tolt över min tuffing. Men lite självbevarelsedrift vore bra.
 
 
Sienna och den farliga pittbullen

Nappöverdrift

Jag räknade Siennas nappar innan idag, när jag skulle koka dem. Hon har 19 stycken. 19?! Jag känner att detta har börjat gå lite till överdrift.
 
 

Kinderäggsgalningen

Sienna har blivit förtjust i Kinderägg. Och med förtjust menar jag besatt. Typ. Vi kan inte gå in i mataffären utan att hon kastar sig mot godishyllan och vrålar som besatt. Om hon får ägget vrålar hon för att hon inte får öppna det omedelbart, och om hon inte får det så vrålar hon för att hon är så besviken att hon håller på att gå under. Förslaget att köpa det och "spara det till lördag" togs inte heller emot så väl den gången jag försökte. Sista gången jag handlade var det så illa att folk inte bara log medlidande utan en tant till och med klämde ur sig "stackars dig!", vilket fick mig att tycka så synd om mig själv att jag nästan började tjuta. Jag och Kim har nu löst problemet på det enda logiska sättet; vi vägrar att handla när ungen är med. Antingen går vi en och en, eller så får vi helt enkelt strunta i att handla mjölken eller brödet vi ville ha den dagen. Vad är lite svält mot att skämma ögonen ur sig, liksom?
 
 

Frågeställaren

Sienna har börjat fatta poängen med att ställa frågor. Eller, hon har i alla fall funnit nöjet med det. Varje dag dyker det upp några nya skumma frågor. Idag, till exempel, bad jag henne gå och ta på sig sina gympaskor.
 
"Mamma, va e ympakona?"
"De står i hallen" (som de alltid har gjort, liksom alla våra andra skor)
"Jahaaaaa!" (om att hon undrat i flera veckor över denna gåta)
 
Hon har även börjat fråga "Mamma, vet du vad?" Men inte riktigt insett hur hon ska fullfölja samtalet, för när man svarar "Nä, vadå, gumman?" så brukar hon bara vända sig om och gå. Och varje gång känner man sig sådär lite snopet avblåst. Roligt är det i alla fall, för det känns som att ungen bara blir knäppare och knäppare.
 
Lejonen i Rönneholmsparken hälsas på nästan varje dag efter dagis. Hon vill gärna klappa dem och rida på dem, men att stoppa in handen i deras munnar vågar hon inte, för de kan bitas.

Tisdagslista

 • Sienna har lärt sig cykla! Visserligen bara på sin trehjuling, men oj vad stolt hon är! Och vad härligt det kommer att bli i sommar när man kan ta små cykelpromenader med henne.
 • Jag hade hand om bråk-klassen första lektionen idag, utan minsta lilla bråk i sikte. Visserligen urartade det sen, och under sista lektionen hade alla i princip slagsmål, men då var det inte jag som var ansvarig. Så då njöt jag lite av att det kunde bli kaos även hos den bra läraren. Mohaha.
 • Snart är det sommar och varmt och sol!
 • Jag ska vara ensam med den lugna klassen i morgon, men känner ingen nervositet utan tycker bara att det ska bli kul.
 • Sienna har redan däckat så nu är det dags för bad och Borta med vinden-läsning.
Typ den bästa boken någonsin. Filmen är också bra, men de stryker så många delar att jag inte riktigt klarar av det. Ni som bara sett filmen, visste ni att Scarlett egentligen hade tre barn, till exempel?
 

Isbjörnsmössa

För ett tag sedan vann jag en mössa till Sienna, på bloggen volanen.blogg.se, och idag dök den upp! Den är hemskt söt och dessutom helt lagom varm/kall nu när vädret inte kan bestämma sig för om det ska vara sommar eller vinter. Seriöst- på morgnarna är det vantar och mössa som gäller, och på eftermiddagarna skäms man lite när man inser att man inte smorde in ungen i solkräm innan man tog på henne de tre lager tröjorna. Jag klagar inte, för det hade varit mycket mer deppigt om det varit kallt dygnet runt, men lite önskar jag att det faktiskt blev sommar på riktigt. Om det då inte vore för att Sienna inte hann använda sin nya isbjörnsmössa alls i så fall. Det hade varit lite trist det med.
 
LillBus med mössan på sin inomhus, och ett läppglans i högsta hugg.
 

Morgonmys, Hemor och matvägran

De senaste dagarna har gått i ett. För Sienna också, som har satt alla möjliga rekord i att hålla sig vaken- utan att för den sakens skull sova längre på morgnarna. Den absolut charmigaste morgonstunden var igår, då hon vaknade 5.11... och jag och Kim hade lagt oss strax innan 03! Vi (jag. Kim sov helt utan problem vidare till klockan 10) blev sådär glada. Men efter en flaska välling, ny blöja, kläder och Frozen startad var Sienna helt nöjd med att roa sig på egen hand, så jag kunde sova till 07. Sen fick ungen en macka och surfplattan skickades ut, och därefter kunde jag sova nästan ytterligare två timmar. Så på det stora hela var det inte så tufft. Älskar att ungen är stor nog att roa sig själv ett tag! Igår kväll var vi hos Josse, Stefan och deras mops Heman. Sienna övade sin grammatik genom att berätta för mig att det fanns två tavlor på Heman, och där alltså var två Hemor. Jag blev djupt impad. Nu ligger ungen nerbäddad och jag ber till alla gudar därute att hon ska somna utan problem, så att hon faktiskt får en normal natts sömn och inte är övertrött imorgon. Övertrötta barn betyder nämligen nästan alltid sjuka barn, och vi ska på 30-års fest! Dessutom är jag inte överdrivet förtjust i Siennas matvägrande, som alltid kommer i samband med sömnbrist. Gör man verkligen av med så mycket extra kalorier när man sover ordentligt, eller är hon helt enkelt för trött för att orka koncentrera sig på maten? I vilket fall som hoppas jag att hennes vanliga stora aptit återkommer imorgon.
 
 
Var och letade (och hittade!) bröllopsklänning till Corres bröllop idag efter jobb. Stötte även på dessa och var givetvis tvungen att handla dem. Om ungen blev glad? Nja, exstas är nog mer rätt ord. Otacksam var hon i alla fall inte. Desto tuffare var det att få av henne en av tröjorna när hon skulle bada, och förklara för henne att de inte var pyjamasar och skulle sovas i. Så nu vet ni hur alla bilder på Sienna kommer se ut hädanefter.

RSS 2.0