45 minuters avfärd mot underbar pulkatimme

Idag skulle jag äta ute med två kompisar efter jobb. En blev sjuk och en blev insnöad. Det snöar i Malmö, för första gången i vinter! Fick alltså tänka om. Och medan jag i snigelfart gled och vinglade hem på min cykel blev jag mer och mer pulkaladdad, så när jag kom hem så förväntade jag mig liksom att barnen skulle stå redo i hallen. Det gjorde de inte. Julie, som sedan en vecka varit blöjfri, gick omkring i enbart blöja och napp. Sienna tjatade om kortspel. Båda var kladdiga. Jag ska åka pulka, sa jag. Vem vill med? Båda nappade, vilket gav mig lite panik eftersom Julie är både kvällstrött och världens gnälligaste barn. Bad Kim om lite assistans. Han gick ut och städade köket. Fick på mig ytterkläder och barnen vanliga kläder, samtidigt som det från köket muttrades att barnens overaller låg i bilen. Gick de två trapporna upp på vinden (hisshelvetet är fortfarande avstängd, men granntrappen som vi når via vinden har en hiss) för att upptäcka att jag glömt mina vantar. Lämnade barn. Sprang ner och letade efter vantar, som var borta. Fick ta nya vantar från skidlåda. Upp igen, gå över vind, åka ner, gå genom källare till garage. Av med bilnyckeln. Glömd på vind? Ringde Kim och bad om/skrek efter hjälp. Blev klickad. Ut genom garage, genom källare, upp i hiss, genom vind- med två trötta barn... ingen nyckel. Kim ringde: "jag är i källaren med nyckeln, var är du?". Fick nyckel av arg sambo som strax kom. Genom vind, ner i hiss, genom källare, in i garage. Öppnade bil. Ingen overall till Julie. Ringde Kim. Eventuellt absolut helt säkert glömd på dagis. Han tänkte dock inte komma ner med ny overall. Jag klickade honom. Kim ringde igen och sa att han kunde tänka sig att mötas på gården. Med två barn utan ytterkläder? Han sa att jag kunde köra dit, vilket var ett sådär bra förslag då den ligger en trappa upp. En trappa! Packade in ungar i bilen och tänkte parkera på en trottoar medan jag sprang upp. Kim kom dock ner innan jag hann köra iväg. Med overall. Jag och ungar körde till pulkabackarna, och hade askul! En underbar timme, som var värd allt bökande innan. Det kunde man inte tro när man var mitt i den 45 minuter långa avfärden ner till bilen. Why hiss, why?! Kan säga att kag räknar dagarna till den är i bruk igen. 
 
Till och med Julie hade kul! Trots kyla, trötthet, rädsla och allmän gnällighet. Höjdpunkten tyckte hon var när vi åkte ner för en brant backe och skrek Bajs så högt vi kunde. Älskar ungars nivå på humor.

Tisdagslista

 • Hade flyt på jobb idag! Bra lektioner och mycket skratt!
 • Julie och Sienna fick i sig kvällsmat, trots övertrötthet.
 • Den hemska arktiska kylan dödar alla fästingar och en hel del småkryp. Nice! 
 • Mindre än tre veckor till skidor!
 • Siennas patiens-intresse är rätt roligt. Idag lärde Kim henne-och mig- Stjärnan. 
Hur man fraktar barn till förskola i iskyla. Sienna, den stackaren, fick cykla själv. Men då blev hon ju å andra sidan rätt varm.

Lärardilemma

Varje dag på jobb tänker jag "detta gör jag hemma ikväll", om saker jag inte hinner. Och varje kväll när ungarna har lagt sig tänker jag "hell no!". Det är inte lätt att jobba hemifrån när man har småbarn och dessutom är kvällstrött. Man kan ju tycka att jag inte borde jobba hemifrån... men då har man fel. Lärare ska nämligen jobba 10 timmar extra i veckan, för att kompensera för loven. Och man behöver faktiskt de 10 timmarna för att hinna. Men hur sjutton ska jag orka? Tur att jag är supereffektiv de kvällar jag faktiskt lyckas hålla mig vaken. Och att jag alltid kommer minst 20 minuter tidigt på morgonen, så jag kan beta av kriserna. Med det sagt ska jag absolut inte öppna datorn och bedöma två uppsatser och skriva in betyg i ett program, som jag borde. Istället ska jag bre mig en macka och se ett avsnitt av Bonusfamiljen- den nya serien jag följer efter att älskade Rita tog slut. 
 
Man kan ju även komma till jobb kl 7 på morgonen, eller stanna en timme längre varje eftermiddag. Det hade jag orkat! Men att slösa bort tid från barnen känns inte heller okej.. svårt dilemma! Kaffe kanske är lösningen ändå?

Lovsammanfattning

Med enbart några få timmar kvar innan läggdags, får man väl erkänna att lovet är slut för denna gång. Men gud vad mysigt vi har haft! Och kul. Mina ungar är fan inte kloka någonstans. Tur att jag- och min mamma och syrra- har samma humor. Det blir liksom lustigheter och tokiga situationer vad man än gör. Vi har varit på lekplatser, på bio, på simhall, lekt med kompisar, besökt bvc, varit på öppna förskolan och spelat hundratals spel. Och läst Emma hos tandläkaren femtielva gånger. Sienna har dessutom varit på kalas och cheer, och jag har varit på bio med vuxna, ätit på restaurang och varit på spelkväll. Och då hängde ungarna hos farmor. Så inte har vi haft långtråkigt i alla fall. Jag, som kände mig asynklig och sjukade mig dagen innan lovet, är mycket lättad att det inte var dryg influensa jag fått. Trodde det i fredags, och var rätt knäckt. Men vi har varit hur friska som helst. Nu hoppas vi att det håller i sig, för om tre veckor är det dags för nästa ledighet. I form av en skidsemester! Yeeeey! Är en underdrift om jag säger att jag längtar. Älskar lov, älskar ledighet, och älskar skidor!
 
Såpbubblejakt, i onsdags. Alltid bra att rasta barn innan biobesök.

Smart mamma!

Lösning på Siennas kortspelsberoende. Alltså, inte hur hon blir fri från det, utan hur jag slipper. Hehehe.
 
- Mamma, kan vi spela Finns i sjön?
- Nej, jag ska lära dig ett nytt spel! Det kallas patiens...
 
Det värsta var väl att jag fastnade för det, så nu sitter jag bredvid typ varje gång när hon spelar!
 
 

Julie, motionshataren

I början av veckan var jag och ungarna i Limhamn för att uträtta några ärenden och rasta Sienna, samt ge Julie lite frisk luft. Sienna cyklade själv dit och hem, vilket blir drygt en mil totalt. Jag var sjukt stolt och sjukt nöjd, och hennes rastlöshet lugnade sig lite. Det var dock askallt, så jag behövde även få Jullan att röra på sig. Och det är minsann inte världens lättaste sak. Jag testade rutchkana, balansgång, kurragömma, pjätt, springa upp och ner för backar. Ungen vägrade. Tillslut mutade jag henne med chips, om hon klarade vissa "utmaningar". Sienna, som vid tillfället hade cyklat 5 km, löste alla galant med glädje... medan Julie lite lirkade och trixande motvilligt utförde ett par. Klättra upp och åk- chips. Gå balansgång en längd- chips. Spring upp och ner för backen tre gånger- chips. Efter en halvtimme var både ungarna och chipsen slut, så jag gjorde en avslutningstävling. Man får en smula avbrutet chips för varje träd man nuddar. Bilderna symboliserar Julies vilja att motionera. Eller snarare ovilja, då.
 
Notera att ungen står vid samma träd
 
 

Sienna den.. osmarta?

Mamma, jag vet att de i boken är teckande. Vet du hur jag vet det? Det är liksom ljusa streck i flickans hår, som om man inte färglagt allt. Och så har de svarta streck på händerna. Det har man ju inte på riktigt. 
 
Det var DET som avslöjade det? Inte... ja, allt?
Även solen har sina fläckar. Sienna, iq- badboll.
 

Fotomodellen Julie

Fick se bilder från fotograferingen som jag vann på facebook för ett par veckor sedan, och som Kim tog med barnen på förra veckan. Fotografen (Anna Arvidsson) är så otroligt duktig som får fina bilder på mina barn, trots att de tydligen betedde sig som småtroll när de var där. Underbart vackra bilder, på underbart vackra barn. Även om jag inte kan låta bli att tycka att Julie påminner om någon.. något...
 
Min älskade sötnos!

Tisdagslista

Glömde tisdagslistan igår! Lätt hänt när det är lov, och man i princip glömmer vilken dag det är. Älskar lov!
 
 • Vi har haft några superhärliga dagar tillsammans, och har nästan halva tiden kvar!
 • Barnen har blivit så bra på att leka själv. Julie kan leka med barbie eller dockor i säkert en timme utan att be om uppmärksamhet, och Sienna försvinner ibland in på sitt rum i flera timmar. 
 • Jag har läst lika många böcker som jag hade gjort i maj förra året. Rätt skönt att inte plugga.
 • Ska strax till fotografen och välja ut bilder på ungarna- och Kim har tagit ledigt en timme och ska med!
 • 3,5 veckor kvar till skiiiiidor!!!!
Lek på bvc under Julies 2,5-års koll igår. Ungarna älskar det lekrummet, och hade gärna stannat i flera timmar. Inne hos sköterskan däremot, där var de vilddjur. Hon är dock van. Tror inte att Sienna betett sig bra en enda gång vi varit där. 

Den spelberoende

Siennas favoritsyssla just nu är att spela spel. Hon är helt galen! Hade hon fått bestämma hade hon spelat Finns i sjön tre gånger i timmen. Jag tycker att Finns i sjön är dödstråkigt. Så tråkigt att jag faktiskt rakt ut vägrar. Othello däremot, spelar jag gärna. Och lite Labyrinth, där man puttar brickor. Och Vem där. Labyrinth med Taurus (sjukt störigt med två helt olika spel med samma namn), är astråkigt, men går att spela. Och Musspelet funkar. Och Mimmi som shoppar. Ni fattar- vår syssla här hemma är spel. I alla fall, igår satt vi och spelade lite efter mellanmålet, medan Julie störde oss. Hon hävdade att hon ville vara med, men när jag påpekade var hon skulle lägga brickorna svarade hon nej. Dessutom vände hon tillbaka alla brickor som Sienna vunnit, då de var "våra". Jag och Sienna tröttnade och gick vidare till nästa spel, som om möjligt gick ännu sämre. Jag hade nämligen kört en genomrastning av Sienna tidigare på dagen (cykling till och från Limhamn, samt en timmes utelek med hinderbanor), och ungen var helslut. Och kunde inte längre tänka, tydligen. "Har din blå ögon?" "Nej" "Den har alltså blå ögon?" "Nej?" "Jag fattar inte" "Den har inte blå ögon" "Då vänder jag ner de som inte har blå ögon?" "Och har kvar de med blå? Lite tokigt va, eftersom min inte har blå ögon?" "Men din har blå ögon?" Vi gav upp och gick vidare till min favoritsyssla- bokläsning. Dvs jag läste. Jag tror att barnen satt med surfis och mobil, men glömde titta upp innan Kim kom hem och chockat frågade varför jag inte hade börjat med maten. Men.. bok? svarade jag, och lät lika tom som Sienna. Undra vem Sienna har fått sitt beroende från? Det kanske inte är samma sak som intresserar oss, men när vi snöar in på något så gör vi det helt och fullt.
Blå?

Mysig sportlovsstart

Sportlov! "Skönt att få sova länge och mysa med sina härliga barn!" Tänkte jag igår kväll, och stannade uppe alldeles för sent och läste. Vaknade alldeles för tidigt, av att Sienna och Julie satt och lekte sten, sax, påse i min säng. Föreslog att de skulle gå ut ur rummet och leka. Fick en högljudd och förorättad protest till svar. Sienna försökte också sova, hävdade hon, men Julie hade väckt henne. Kastade ut ungarna. Julie gick lydigt ut, Sienna stormade efter. Utan att stänga dörren. Jag skrek efter henne att stänga, men hon ignorerade mig. Jag räknade högt till tre. Ungen kom på två, men sa att Julie borde stängt för att hon öppnade den. Men Sienna, hon var ju först ut? Och du sist? Miniteenen vägrade stänga, så jag fick hota om ett straff. Hon kastade igen dörren och rusade in på sitt rum. Efter fem minuter kom Julie och bad mig ta ner hennes dockhus. Kan du inte be Sienna? Eller ta en pall? Nope, det gick bara att modern tog ner det. Släpade mig upp och in på ungarnas rum, för att se att Sienna tagit huset i besittning. Kunde du inte hjälpt Julie att ta ner det, när du hörde att hon ville ha det? Nä, det hörde jag inte aaaalls och nu har jag det. Det hörde du visst, och nu samsas ni annars får Julie ha det själv. Sienna vägrade. Jag förstörde mycket moget Siennas legobygge och gav Julie huset. Sienna illvrålade. Jag la mig. Sienna kom in på rummet och skrek lite till. Hon avslutade med att smälla igen dörren så att en tavla flög ner från väggen. 27 minuter av sportlovet har gått. Åh, vad mysigt vi har det!
Vi hade i alla fall himla roligt igår, när ungarna uppträdde för mig. Knäppisar.

Julie says

Och så har vi nått en ny fas här hemma. Julie är i frågestadiet. Egentligen borde det väl vara lite störigt, men jag blir så himla full i skratt. Ungen är inte klok. Nedan kommer ett riktigt samtal, som varade i mindre än två minuter. Därefter var hon väl tvungen att hämta andan.
 
- Mamma, vad gör du?
- Städar mikron.
- Varför då?
- Den var smutsig.
- Måste man städa då?
- Ja. 
- Varför satte pappa upp gardinerna så?
- För att han tyckte det var fint. 
- Är diskmaskinen igång?
- Ja. 
- Är det därför den låter?
- Ja.
- Varför har du en sån?
- En diskmaskin? För att slippa diska för hand.
- Har Sienna ätit klart?
- Ja, hon har ju gått ifrån.
- När kommer pappa hem? 
- Efter fotbollen.
- Är han med Tobbe?
- Ja, fast inte förskole-Tobbe. Pappas kompis Tobbe.
- Varför spelar de på fotboll?
- De spelar inte idag. Nu tittar de på fotboll.
- Varför då?
- De tycker att de är roligt. 
- Jaha. 
 
Paus i 30 sekunder. Sedan körde hon på igen. Underbara knäppa unge! 
 
En frågvis Pinssssessssa. Med mycket läsp.

Sjuk lama

Jag är sjuuuuk! Har inte varit det på typ sju år. Eller, jag har varit sjuk, men jag har aldrig missat jobb pga det. Först hade jag inte råd, sen kunde jag inte vara borta pga jobbpraktik eller plugg, och sen kunde jag inte missa det pga vikariebrist. Men idag är det studiedag, och jag kan vara hemma! Skönt att inte sitta och hosta och snörvla och kämpa på jobb.. men attsingen vad skumt det känns. Som att man skolkar, typ. Dessutom vet jag inte vad jag ska göra. Jag orkar ju inget, men jag sov 11 timmar inatt så jag kan inte sova. Min serie är slut! Synd att jag inte visste att jag skulle bli sjuk; då hade jag sparat en halv säsong. Jag orkar inte läsa. Vill inte bada, för jag är redan supervarm och lite yr. Och är inte ens sugen på godis! Detta måste vara någon form av extentiell kris. Håller tummarna för snabbt återhämtande, för ikväll är det faktiskt lov! Och då kommer en vecka full av roliga planer, som minsann inte ska ställas in. 
 
Sienna och Julie har inte heller aptit vid sjukdom. Detta är deras löjligt små portioner förra veckan. Och då fick vi ändå kämpa för att få i dem de fem tuggorna. På bilden har de alltså inte börjat äta än!

Np och studiedagar ur vuxenperspektiv

Rättade nationella prov idag. Ungefär lika upphetsande som det låter. Två lärare, 37 x 4 prov, inlåsta i ett mörkt rum i åtta timmar. Jag är helt slut. Trött i nacken. Ont i halsen- hur sjutton man nu kan få det när man knappt har pratat. Och helt groggig i huvudet. Om ungarna tror att det är jobbigt att skriva det, ska de bara veta hur tufft det är att rätta eländet. Ska sova nu för att vila upp inför studiedagen imorgon. Kan känna lite att studiedagar också var härligare när man var barn. Och slapp.. ha studier. Men sedan är det loooov! Och det är precis lika roligt som när man var barn. Tur det. 
 
Känner mig som Sienna gjorde i tisdags. Efter denna bild sov hon i 14,5 timmar.

Fakta om Afrodite

Under en lektion idag. Vi jobbar om Grekiska gudar, där ungarna har som mål att ta information från olika källor, skriva om med egna ord samt källhänvisa. Vissa har dock inte riktigt fattat innebörden av grekiska gudar. 
 
- Lisa, kom! Här är en lista på namn.. är de alla Afrodites barn?
- Japp, det ser så ut!
- Men där är nio stycken. 
- Ja, hon fick många barn. 
- Men där står ju olika pappor!
- Mmm, men hon var ju kärlekens gudinna.
- Men bläää! Sån player! Äckligt ju!
- Du vet att hon inte finns på riktigt va? 
- Ja, jag vet att hon är död!
 
Och där dog jag. Av skratt. En kollega kom in och frågade halvchockat om jag skrattade åt eleverna. Det fick jag vackert erkänna att jag gjorde, medan jag flämtande torkade bort tårarna och försökte samla mig. Stackars unge.

Tisdagslista

 • Ungarna är lediga imorgon, och ska fotograferas. Skönt för dem att vara lediga! De är så trötta efter sina förkylningar. Och kul för mig när bilderna är klara. 
 • Har fixat en Alla hjärtans-dag skattjakt till Sienna. Är sjukt laddad. 
 • 4 avsnitt kvar av Rita. Älskar den! Tipsar alla. 
 • Snart looov!
 • Är inte alls stressad över jobb. Skönt med en lite lugnare period. 
En helt skalenlig ritning över vår lägenhet. I lådan under tvn finns en lapp med en ledtråd. Sedan finns där ytterligare två lappar, innan målet. Varsin Alla hjärtans dag gosedjursapa.

Harmonisk hämtning

Låt mig presentera dagens hämtning:
 
16:00. Kollar snabbt igenom mejlen innan jag lämnar jobb. Mejl från Homeaway. Ägaren till huset vi bokat i somras har spärrats, då de tror att han är en bedragare. De har rätt. Vi har redan skickat över en deposition. Till hans privat konto. (Jag inser hur korkat detta låter, men vi kollade upp honom och hans adress och konto. Tydligen inte tillräckligt bra). Blir lite bitter. Och trött och irriterad. Inser även att jag är ashungrig.
16:20. Landar på förskolan efter att ha brottats med sjukt långsamma cyklister och en mindre storm.
16:21. Möts av Siennas ena fröken, som berättar att ungen är astrött (Jag vet. Hon var sjuk i fem dagar och måndagar är längsta dagen på förskolan. Hade redan rätt bra ångest över detta). 
16:22. Möter astrött överledsen busmus, som kastar sig i famnen på mig och vägrar släppa för att hon har ont i tån. Kollar tån. Blålila nagel, då hon attackerats av en stol. Sienna får psykbryt och börjar vråla som en sårad sjöko. Hon tror att hon i princip amputerat foten.
16.25. Lyckas släpa ner det haltande illvrålande barnet, och tar oss in på Jullans avdelning. 
16:30. Julie börjar vråla när hon inser att hon ska åka cykel hem. Hon gillar pappahämtningar mer, då de består av varm bilfärd utan jacka. Barnen skriker ikapp. 
16:35. Har fått på yngsta barnet kläderna, medan sjökon fortsätter yla. 
16:40. Skor är på. Börjar färden ut mot cykeln.
16:45. Har lyckats ta oss de 100 meterna över dagisgården. 
16:50. Har äntligen fått på hjälmar och spänt fast lillskrik. Påbörjar lång och plågsam cykelfärd hem, där folk stirrar ganska bra på den vrålande femåringen som rödgråten låååångsamt och högljutt trampar hemåt. 
17:00. Tittar bedjande på den avstängda hissen, och börjar gå mot trapphuset. 
17:10. Hemma. Genomsvettiga. Lätt hysteriska. Ashungriga. 
 
Det kan bara bli bättre...
Samma barn, helt annat scenario
 

Hissavstängningstortyr

Sjukstugan fortsätter. Jullan är feberfri och pigg och glad, men Sienna är fortfarande ynklig. Himla dryg förkylning. Det finns dock värre saker som hägrar. Mycket värre. De ska nämligen stänga av vår hiss! Från och med imorgon och en månad framåt ska vi genomlida denna grova form av tortyr. Vi bor på femte våningen. Det enda som tar oss ner är en trång och dryg spiraltrappa som gömmer sig bakom en tung dörr. Denna trappa ska vi släpa trötta och vinterklädda barn upp och nerför minst två gånger om dagen. När vi ska till cyklarna måste vi dessutom ut ur en dörr och in i en annan trapp- i källaren. Samma sak när vi tvättar. Jag är sådär laddad. Och med sådär så menar jag att jag hellre brutit ett par fingrar än att gå igenom detta. Kim är så uppgiven att han har planer på att varje dag gå upp på vinden för att smita över till granntrappan och låna deras hiss. Kommer att gå mindre bra, anar jag. Något säger mig att alla framtida bråk kommer att involvera svordomar om hissar. Vi ska vara glada om vi fortfarande bor tillsammans när denna månad är slut. Hissjävel. 
 
Barn i hiss. Något man bara kan drömma om i framtiden.

Vegetarianens dotter

Jag är i princip vegetarian. Äter fisk och mjölkprodukter, men inte kött. Det finns ett namn för såna som jag, men jag kommer aldrig ihåg det. Det är inte ordet kräsen- även om det hade passat himla bra. Resten av familjen är inte vegetarianer. Kim, Sienna och Julie äter med glädje kött. Exakta vidden av den glädjen fick jag dock inte veta förrän idag. 
- Jag hatar grisar! (Sienna)
- Men du äter ju bacon?
- Exakt!
- Men Sienna, bacon är ju gris?
- Japp! 
- Men då hatar du ju inte gris?
- Jo, jag hatar grisar när de lever. 
- Va?
- Jag hatar grisar när de lever. De är så fuuuula! Därför blir det extra gott när man äter upp dem. 
 
Vet inte om jag ska skratta eller gråta. 
Grishataren bygger lego

En fantastisk gåva!

Ska fira barnens kusin imorgon, så efter jobb idag hämtade jag upp småsjuklingarna och tog med dem på en promenad till leksaksaffären. Vad tror ni att Liam vill ha, frågade jag. Julie kom med fantastiska tips.
 
-Ett paket! 
-Mmm.. bra idé. Och vad ska det ligga i paketet?
-Ett rött paket.
Paketet ska vara rött ja. Men vad ska det vara i?
-Rött papper. 
-Ska det ligga rött papper i det röda paketet?
-Japp, det ska det!
-Tror du Liam blir glad då?
-Ja, det tror jag faktiskt. 
 
Hmm. Låt mig tvivla. Han får en bok, en pysselbok och nya pennor. Kanske han inte blir superglad över heller, men läraren i mig kunde inte låta bli. Och det är i alla fall bättre än rött papper!
 
Rastning med febriga ungar. Ni ska inte anstränga er... men ni har inte varit utanför dörren på tre dagar. Här är en vagn, här är solen. Njut!

Fördelar med nationella prov

Sienna och Julie turas om att ha feber här hemma. Kim vabbar och snorar. Jag har för första gången i mitt liv varit på väg att tappa rösten, vilket är sådär för en lärare. Som tur är har det varit nationella prov denna veckan. Jag fasade för det innan.. men har nu insett att det inte är så illa ändå. Rättningen kommer att suga, men själva tillfällena var rena lyxstunder. 3 timmars sittande i ett tyst klassrum där ingen elev ställer frågor och man inte måste vare sig prata eller ha med material. Det satt tom en lapp på dörren om att vi inte fick störas. Hallelulja! Jag hann bedöma 50 uppsatser och skicka en massa mejl och börja lägga in betyg i infomentor. Helt underbart! Extra lyxigt när man inte har mycket röst, som sagt. Imorgon är en kort dag för mig och en vilodag för resten av familjen. Sedan tänkte jag att vi alla skulle bli friska. Kan vi förtjäna. 
 
Sötis som somnade medan hon kollade på mobilen  Spana in snutten 😍

Tisdagslista

 • De nationella proven (som jag var liiiiite uppstressad över) gick bra. Jag klarade att hålla i dem. Jag är en riktig lärare. Typ.
 • Vg på sva-tentan! Nu har jag 30hp. Det är asskönt med en paus, men jag ska söka in till nästa 15 i höst. Sen är jag klar!
 • Goda nyheter från släkting i annat land.
 • Jag har upptäckt serien Rita. Wunderbar! 
 • Snart looooov!
Tokfisar på förskolan igår 😍

Gnällig lärarlama har en dålig vecka

Jag älskar mitt jobb. Meeeeen... idag skulle vi ha temadag. Utan att få tid att förbereda. Och två av sex lärare var sjuka, så jag fick inte ha min mentorsklass. Jag förlorade dessutom alla mina lektioner. Imorgon är det nationella prov. Det börjar kl 8. Och vi har inte fått ta del av proven än. Jag börjar egentligen 9:15. Och jag missar mina lektioner. Nästa vecka slutar jag 3 h efter arbetstid, för att schemat ändrats. Jag missade min pyttelilla planeringstid i torsdags när jag satt med en elev som hade glömts bort i en planering. Min planeringstid i fredags försvann när jag satt med en annan, som mådde dåligt. Jag vikarierade idag när jag borde ha förberett mina vikarie-instruktioner för imorgon, då jag som sagt har nationella prov. Och på torsdag- då mina lektioner än en gång försvinner. I helgen bedömnde jag 50 uppsatser. Jag har 50 kvar till torsdag. Egentligen ska vi hinna ge feedback och förbättringsmöjligheter till alla, men då hade det blivit dubbelt så många bedömningar. Det hinns inte med. Mentorssamtalen försvinner till förmån för vikariat eller möten. Planeringstiden äts upp. Jag har inte pratat med min mentorskollega på en vecka. Vi hinner inte ta rast, knappt äta lunch eller gå på toa. Ännu mindre vara lediga eller sjuka. Jag läste en bok om tandläkare idag för mina egna ungar, och började känna paniken komma krypande.. vad gör jag när de blir kallade? Kan jag få ledigt? Och under all denna press, vad har jag inte fått möjlighet att göra? Undervisa. Jag älskar som sagt mitt jobb. Och det är bra att lärare börjar få högre status och bättre lön. Men tid, det är vad vi behöver. Ge oss mer tid! Då lovar jag att färre slutar eller blir sjukskrivna, och jag lovar att vi kan göra vårt arbete bättre. Vill ni att skolresultaten bland elever ska öka? Låt oss då planera bra lektioner och låt oss undervisa våra elever, istället för att täcka för varandra, sköta det administrativa eller släcka bränder. Mvh trött och ledsen lama som INTE tänker bedöma uppsatser ikväll, utan istället tröstäta ett helt marabou japp.

Anar att någon vilat på förskolan...

Vi har pratat med förskolan om att det är bra att Julie inte vilar middag. Vi har svårt att lägga henne på kvällarna då, vilket gör henne astrött följande dag, så det blir en ont cirkel. Ibland får jag dock en känsla av att de låter henne sova ändå.
 
Detta var Julie igår kväll, kl 21:53. Hon brukar lägga sig kl 19. 

Laman som inte vill ut i regnet

Var ju hemma sjuk med en lika ynklig Julie häromdagen. Kom brukar hämta barnen vid 14 på onsdagar, men eftersom jag ändå var hemma bestämde vi att han skulle jobba en hel dag och jag skulle hämta Sienna. Kl 11 tittade jag ut, och ringde Kim.
 
- Det ösregnar ute!
- Ja?
- Jag tänkte att du ändå kunde gå tidigare, så att jag och Jullan slapp hämta på förskolan.
- Men vi bestämde ju att du skulle det?
- Jag kan inte släpa ut en sjuk Julie i detta vädret. 
- Jo, det går fort att hämta Sienna. 
- Det verkligen öser ner!
- Ja, men jag har inte planerat att gå tidigare, det blir för stressigt. 
- Det blåser ute också. 9 m per sekund. 
- Mm.
- Och där är kastvindar på 15 m! 15 m?!
- Jo, men det har ni ju klarat innan. 
- Knappt! Sienna cyklar 3 dm från den stora vägen på hemvägen. Bara 3 dm! Tänk om där kommer en kastvind då? Som knuffar ut henne?
- Men Lisa..
- Där finns bussar på den gatan!
- Men..
- 3 dm!
- Jag sticker tidigare och hämtar.
 
Tackar!!
 
Kallt och blött och blåsigt. Men inatt ser det ut som att de lovar vinterns första snö. Vågar man hoppas?

RSS 2.0