Hundplågeri av olika grader

Tittar på små handdammsugare, med en hund på bilden. 
- Mamma, ligger det en hund i denna lådan? 
- Nä, det är en dammsugare. Den visar bara att den är bra på att suga upp hundhår.
- Om den suger upp hundars hår vill inte jag ha den! Då tycker jag att vi köper en annan. 
 
Vikten av att kunna skillnad på hår och päls. Bilden nedan är lätt det som Sienna såg framför sig.
 
 

Konsten att inte väcka sin moder

Igår kväll:
 
"Julie, du får inte väcka mig imorgon. Då blir jag så trött och orkar inte leka. Jag har ställt fram en yoghurt till dig. När du vaknar kan du tända, äta den och börja leka eller starta tvn."
 
"Då väcker jag pappa istället!"
 
"Nej.. inte väcka någon. Ät din yoghurt och lek själv?"
 
"Mamma, hon får lov att väcka mig!"
 
"Okej. Gå in till Sienna när du vaknar."
 
Och ungen lydde order! Tyvärr kl 02 första gången. Efter lite fräsande från mig somnade de dock om, i samma säng. Naw. Sedan försökte de gå upp kl 05. Jag hotade att dra in lördagsgodiset. De somnade igen. Och vaknade 07! Score! Nu är jag redo för dagen!

Plugglaman snart klar

Hade en hemsk muntlig onlineredovisning i söndags. Inte bara hade jag glömt den, så jag var totalt oförberedd, utan jag var dessutom missnöjd med min uppsats som redovisningen grundades på, och fick tekniska fel med både headset och bråkigt internet. Var ett psykbryt. Läraren hjälpte mig lite och tillslut fick jag godkänt. Men det var ingen hit. Jag fasade för betyget på den inte så bra uppsatsen, då redovisningen var så kass, och omtentan är i mars.. men jag fick VG! Inte alls förtjänat, kan jag villigt och sakligt erkänna, men mycket trevligt. Eftersom jag fick beskedet idag var jag så nöjd att jag skrev nästa uppsats i ett sträck. Och den är bra! Not bad. Är alltså mycket nöjd med dagens prestation. 12,5 hp klara, 2,5 to go. Sedan har jag 45 hp i svenska som andraspråk, och är behörig i två ämnen. Och har dessutom lärt mig något! Är mycket nöjd. Trevlig helg på det! 
 
Helt orelevant bild av Sienna när hos var på kalas förra veckan. Vi flyttade in här för tre månader sedan. Sienna har redan blivit bjuden på 4 stycken kalas. Väldigt social liten Busmus.
 

Mörkerkurragömma

Igår hade vi två gäster. Siennas övernattningspolare Lou, och min syrra. Tre vuxna och tre barn. Guldläge för lite kvällskurragömma, tänkte jag. Bara 14 år sedan senast (USA, med Lasse och Lauren). Det var värt väntan! Vi släckte ner i hela huset, som består av 160 kvm utspritt på tre våningar. Om man räknar med badrum, miniförråd, tvättstuga och liknande, så har vi fyra rum högst upp, tre i mitten och inte mindre än fem i källaren. I källaren har även en man hängt sig. Visserligen för fem år sedan, men ändå. Jag kan säga att man tänker på det ganska regelbundet. Framförallt när det är helt nersläckt. Och alla persienner är nere. Och man är helt ensam nere i källaren. Vi körde tre omgångar, sedan hade jag och Frida hjärtklappning, Kim hade skrämt Julie och Lou så att de grät och tom Sienna var skärrad. Underbart! Längtar redan till nästa gång. Kan man bjuda hem ett gäng vuxna kompisar för att leka? Nyktra? Utan barn? Tveksamt va? Men det hade varit jätteroligt! 
 
 

Den organiserade läraren ger feedback...

Tillbringade kvällen med att lyssna på elevers inspelningar och bedöma och ge feedback. Man kan skriva feedbacken i ett mejl och skicka till dem. Eller lägga upp den i classroom. Eller skriva i ett snyggt dokument. Eller, så kan man klottra på post-its medan man lyssnar, och sedan strunta i att renskriva. Det går bra det med. 
 
 

Tisdagslista

 • Vi är snart klara med helvetesmålningen av trapporna. Det har varit ren tortyr. En strykning kvar på sista trappan.
 • Barnen är inne i en bättre somnande-fas för tillfället. Inte så mycket att gnälla, tjata och panikskrika sig till sömns, som att leka själv tyst och lugnt och sedan somna.
 • Bara några veckor kvar till julpynt!
 • Skidor om bara några månader!
 • Hade en jättelyckad svensklektion idag. 
Hur man inte somnar lugnt. Julie när jag och Sienna såg på film i lördags, och lillesystern inte kom till ro.

Dokumentation

Ibland hämtas barn från Julies förskola av andra pedagoger, för att jobba i en blandad "naturforskargrupp". Då får vi föräldrar ett sms, så att vi vet att barnet är på vift. Idag hade jag fått ett sånt sms, så på väg hem ringde jag dem, för att få veta var jag skulle hämta barnet. Jag fick beskedet att de var på förskolan. Det passade dock inte så bra att jag hämtade Julie just då, meddelades jag, för Julie höll på med dokumentationen. Dokumentationen. Tre år gammal. Hon skulle dokumentera sina upplevelser i ett häfte. När jag kom ditt satt ungen absolut och dokumenterade, genom att klippa itu fotot de tagit av henne och bett henne klistra in. Därefter vägrade hon tjurigt att säga vad de skulle skriva bredvid bilden. Om Siennas skola underskattar en del av ungarnas förmågor, så gör Julies förskola tvärtom. Men det är rätt kul ändå. Roligast är att pedagogerna tar det på så stort allvar. De måste bli helt knäckta varje dag. Kämpa på, naturforskarna! 
 

Förbannad lärarmamma

I fredags var jag med Sienna i skolan. Jag hade läst att andra föräldrar varit med, och eftersom jag (som lärare) aldrig kommer att få ledigt för att hänga med henne i framtiden var jag tvungen att passa på. Pluggade satan förra fredagen och i torsdags kväll, och hängde sedan med Sienna i fredags. Sienna är smart. Hon knäckte läskoden på egen hand när hon var fyra år, hon älskar matte och har koll på plus och minus och lite av nultiplikationstabellen. Hon kan betydelsen av upp till tresiffriga tal, och kan räkna med dem. Så ana min förtvivlan när de i fredags ägnade dagen åt siffran 4. Hur man skrev fyror. Om man kunde ringa in fyra saker. Fyrans grannar 3 och 5. De hade även en läsestund, där inget barn fick öva utan läraren läste. En genomgång av Mårten gås som var helt katederstyrd. Och vid ett tillfälle ägnade de 45 minuter åt att göra pappersloppor. Individanpassningen var noll- alla skulle göra samma sak, oavsett om du kunde det eller om du låg och dreglade på golvet. Snart står jag och Kim inför ett litet beslut.. ska ungen få gå kvar, eller ska hon hoppa upp en årskurs. Jag vill inte att hon ska vara yngre än sina klasskamrater (och således umgås med äldre i tonåren), men jag vill inte heller att hon ska dö av uttråkning varje dag. Det lär ju leda till lite bråk, om man säger så. Alternativ tre är att vi redan från åk 1 är ytterst tydliga med vad vi förväntar oss av läraren. Vi lär inte bli omtyckta precis, men det kan det ju vara värt. Det minsta man kan begära är väl att ungen får en mattebok tillkastad åt sig, så att hon på egen hand kan få räkna lite självständigt. Och läsa något ord per dag, när de i helklass går igenom alfabetet...
 
Lillsnillet och moster Frida i Bokskogen igår

Önskan att sova i moderns säng

För ett tag sedan hade vi en period när ungarna kom in i min säng varje natt. Både två. Vid olika tillfällen under natten. Och sedan när de vaknade på morgnarna blev de så överlyckliga av att se varandra att de väckte varann och började busa. Inte idealiskt för min heliga nattsömn. Därför hade jag ett samtal med dem, där jag förklarade att om de kom in till mig så skulle jag ge dem en kram, leda tillbaka dem till deras egen säng och bädda ner dem. De trodde mig inte. Jag fullföljde dock det, och har nu fått skörda resultatet; Sienna har lärt sig att det inte är lönt att komma in till mig, och sover gott i egen säng varje natt. Julie har lärt sig att smyga in till mig och snabbt somna, så att jag inte har hjärta att leda tillbaka henne när hon upptäcks. Den ungen alltså! Men oavsett vilket så får jag sova ostört, så man kan säga att det ändå blev lyckat. 
 
Sovande barn hos mormor
 

Julies önskelista

Här kommer Julies önskelista, för julen 2018. 
 
 • Sminkdocka
 • Greta gris figurer (leklust.se)
 • Barbiebebis med vagn
 • Sänghimmel
 

Tisdagslista

 • Jag ska få lärarlönelyftet! Ibland får man trevliga samtal från sin chef. Han berättade det för mig för flera veckor sedan, men idag bekräftade administratören att det är på g. Och det hon säger, det gäller. Nice! 
 • En elev, som inte alltid kämpar sitt hårdaste, sliter som en gnu på sin praktikplats. Hon hatar stället, men jobbar på för att hon vill ha bra referenser på sitt cv. Yey!!!! 
 • Sienna och Julie var så trötta att de däckade UTAN bråk vid läggning. Ibland sker det mirakel. 
 • Jag har rätt roliga jobbdagar nu när majoriteten av elever praoar. Vikarie, vikarie, möjlighet till långlunch med kollegor, extramöte, en vanlig lektion osv. Massa fläng och variation och möjlighet att träffa på elever jag aldrig undervisat tidigare. Men det är rätt skönt att det bara är en vecka. 
 • Sex veckor kvar till jul! 
En annan bra sak är att denna Puffen INTE satte i halsen i fredags. Hon höll händerna runt halsen och var helt röd i huvudet och stirrade skräckslaget på mig, när jag kom till bordet efter att ha hämtat vatten. Jag fick panik. Det visade sig att hon tyckte att maten var stark. Glassen efteråt åt hon dock utan att skrämma livet ur sin hysteriska moder. 

Ingen hästfamilj

Dagen inleddes med ponnyridning på Kummingegården. Julie har ridit två gånger tidigare, och var superladdad. Fram tills vi fick syn på hästarna; då försvann all glädje. Jag vet inte om det var besvikelsen över att det inte var Pippis Lilla Gubben eller om ungen seriöst blev rädd för den typ 70 cm höga shetlandsponnyn, men hon tyckte inte alls att det var kul. Kim var också asrädd för den förvuxna hunden, och lyckades med bedriften att skrämma upp alla ponnisar när hans lilla lilla skulle hälsa på en stor häst i grannhagen. Han hojtade till av rädsla och Julies miniponny och hästarna i närheten skriade och började stampa. Julie ville hoppa av och ledarna stod mest och tittade på i chock. Vi kom dock iväg på rundan tillslut. I sakta mak lunkade ponnierna på en härlig skogspromenad, med oss bredvid. Julie satt och tjurade, Kim fasade för hemvägen- då grannhästen kanske ville hälsa igen- och Sienna hade astrist. Hon kämpade tappert och låtsades att hon hade kul, men i ärlighetens namn är hon för gammal och för ivrig. Hon hade behövt en större ponny som hon själv fick hålla och styra... och helst galoppera med. Känns som att nästa ridtur får gå till på ett annat sätt. Helst med mig på en häst och resten av familjen hemma.
 
Lite balansövningar i slutet. För eventuella läsare som besökt Kummingegården så sitter Sienna på Lilja och Julie på Mulle. Ni ser hur stor och läskig han är?

Vilodag

Imorgon är sista höstlovsdagen. Mycket sorgligt... och lite skönt. Jag och ungarna har varit så aktiva att vi seriöst var tvugna att planera in en vilodag idag. Nu behöver vi jobb och skola så att vi får litelugn och ro. Typ. Barnkalas, släktkalas, mingel med vänner, lekplatshäng med vänner, övernattning hos mormor, restaurangbesök, klippning och shopping. Halloweenrunda. Besök hos vänner, öppna förskolan, pizza hos vänner... vilodag.. och imorgon avslutas veckan med en ridtur för ungarna. Fööönt. Hoppas vi har lika lyxigt väder imorgon som idag. 12 C och sol, i november. Om vi får snö i vinter så måste detta vara det bästa väderåret i Sverige någonsin. Härligt höstlov och härligt väder! Och just nu har ungarna härligt kojmys medan Kim sover och jag chillar. Not bad.
 
 Vi passade på att köra en liten kubbrunda i det härliga vädret.

Siennas önskelista

Med bara 54 dagar kvar till jul börjar det bli hög tid att författa en önskelista. Först ut är Siennas!
 • Labyrith- spel 2.0 (adlibris)
 • Kalaha- spel (adlibris)
 • Sänghimmel (var sjutton som helst- asdyrt)
 • Elves lego (vilket som helst)
 • Olivia och hennes rum på morgonen- lego 
 • Smink till docka (babyland)
 • Cd-skivor (jag är trött på busfabrikens 2 låtar)
 • Jeans- kläder, typ kjol, känning, hängslebyxor, shorts. (Storlek 116-122). 
 
 

RSS 2.0